Jönnek végre a szupergyors memóriakártyák

sandisk extreme microsdxc a2 memóriakártya
A Sandisk dobja piacra az első A2 minősítésű microSD-t
Vágólapra másolva!
Rövidesen világszerte kapható lesz a világ első A2 minősítésű microSD-je.
Vágólapra másolva!

Az SD Association az elmúlt évekig a memóriakártyák sebességének az osztályozásakor csak a minimum szekvenciális olvasási és írási tempókat írta elő. Ezzel nem is volt gond, hiszen a videók, a fotók és a zenék esetében ez a releváns mérőszám, azonban időközben elterjedtté vált a mobilalkalmazások és mobiljátékok memóriakártyákra való mentése is.

A Sandisk dobja piacra az első A2 minősítésű microSD-t Forrás: Sandisk

Ezek esetében sajnos a szekvenciális sebességek nem sokat nyomnak a latban, az aránylag gyorsnak mondható kártyák esetében is előfordulhat, hogy a mobilok beépített háttértáraihoz képest bosszantóan lassan töltődnek be róluk az appok és a játékok.

Ez azért van, mert a problémás kártyáknak nem kielégítőek a véletlenszerű írási és olvasási sebességeik.

A probléma megoldása érdekében az SD Assocation a megszokott jelölései mellett létrehozta az A1 minősítést: amennyiben egy memóriakártya rendelkezik ilyennel, akkor nem kell attól félni, hogy lassan töltődnek be róla a programok.

Nagyjából másfél évvel ezelőtt hivatalossá vált az A1 jelölés utódja, szerencsére a jelenginél is nagyobb fogyasztói zavar elkerülése érdekében ezt A2 névre keresztelte az SD Assocation. Az A2-es kártyák esetében a korábbi háromszorosra nőtt a minimum véletlenszerű olvasási sebesség, és kétszeresére a véletlenszerű írási sebesség.

Jelentősen nőtt a minimum véletlenszerű olvasási és írási sebesség Forrás: SD Assocation

Mint kiderült, eddig elég nehéz volt gazdaságosan megugraniuk az A2-es jelöléshez szükséges lécet a memóriakártyák gyártóinak, azonban most már tényleg elérhetővé válnak ezek a termékek.

A világ első A2-es memóriakártyáját a jövő héten fogja piacra dobni Japánban a Sandisk, de nagyon hamarosan világszerte kapható lesz a termék. A gyártó Extreme termékcsaládjába tartozó microSD papíron akár 160 MB/s szekvenciális olvasási sebességet, továbbá 60 MB/s szekvenciális írási sebességet kínál. A véletlenszerű sebességeket nem közölte a cég, de emiatt nem kell aggódni, hiszen az A2 minősítés garancia a kiváló tempóra.

A kártya kapacitás tekintetében négyféle változatban lesz kapható, ráadásul a sebességéhez képest nem is túlságosan horror áron. Az egyesült államokbeli B&H szaküzletben már előrendelhető,

  • a 64 gigásért 30 dollárt (nettó 8500 forintot),
  • a 128 gigásért 66 dollárt (nettó 19 ezer forintot),
  • a 256 gigásért 180 dollárt (nettó 51 ezer forintot), míg
  • a 400 gigásért 281 dollárt (nettó 79 ezer forintot)

kér a kereskedő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!