Facebook: 29 millió felhasználó fiókjához fértek hozzá a hackerek

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION LOGO FACEBOOK HEAD OFFICE INTERNET
A lit sign is seen at the entrance to Facebook's corporate headquarters location in Menlo Park, California on March 21, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg vowed on March 21 to "step up" to fix problems at the social media giant, as it fights a snowballing scandal over the hijacking of personal data from millions of its users. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
A közösségi fórumot működtető kaliforniai vállalat pénteken azt közölte, hogy 29 millió felhasználó fiókjához fértek hozzá a Facebookot ért eddigi legsúlyosabb hackertámadásban.
Vágólapra másolva!

A Facebook két hete jelentette be, hogy adathalász támadás érte felhasználóit. A vállalat eredetileg abból indult ki, hogy mintegy ötvenmillió felhasználóját érinthette a hackertámadás.

A Facebook pénteken arról tájékoztatott, hogy

a hackerek 15 millió felhasználó nevéhez és elérhetőségéhez, így telefonszámához vagy e-mailjéhez fértek hozzá attól függően, hogy profiljukon milyen információkat tároltak.

További 14 millió felhasználónak az előbbi információkon felül a profiljukon tárolt más személyes adataihoz is hozzáférhettek. A bűnözők ennél a személyi körnél

megszerezhették egyebek között a születési dátumokat, a munkahelyre és tanulmányokra, valamint vallásra vonatkozó adatokat,

kideríthették, hogy a felhasználók milyen számítástechnikai eszközöket használnak, mely oldalakat követnek, legutóbb milyen kereséseket végeztek, illetve honnan jelentkeztek be a közösségi oldalra.

Forrás: AFP/Josh Edelson

A hackerek ezenfelül másik 400 ezer felhasználó bejegyzéseit, valamint ismerőseinek listáját is megtekinthették.

A közösségi oldal szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított, de arra kérte a vállalatot, ne hozza nyilvánosságra arra vonatkozó feltételezéseit, hogy ki állhat a hackertámadás mögött.

Biztonsági intézkedésként a Facebook újraindított 90 millió felhasználói fiókot, kiléptetve az érintett felhasználókat.