Leleplezi a hamisított videokártyákat a GPU-Z

nvidia geforce titan v volta videokártya hbm2
NVIDIA GeForce Titan V
Vágólapra másolva!
A legjobb ötlet persze nem bedőlni a csalóknak és kamu terméket venni.
Vágólapra másolva!

Körülbelül két éve szinte lehetetlen korrekt árban videokártyát vásárolni. A problémát a kriptobányászok indították, őrületes mennyiséget vásároltak a termékekből, a globális készlethiány és a nyerészkedés kombinációja pedig az egekbe repítette az árakat. Most már hónapok óta nincs túlkereslet, valójában azért magasak az árak, mert a gyártók és az ellátólánc egyes tagjai szeretnék minimalizálni a veszteségeiket, így egyszerűen nem csökkentik vissza azokat az elvárt szintre.

NVIDIA GeForce Titan V Forrás: NVIDIA

Mindez alapjáraton is nagy baj a gamerek számára, ráadásul a lehetőséget meglátva a persze még a csalók is rájuk szálltak. Az üzletük nagyon egyszerű: rendkívül jó árakon kínálnak bizonyos termékeket, aztán a vásárlók a netes rendelésük megérkezése után azzal szembesülnek, hogy valami gyengébb és régebbi kártyát kaptak a pénzükért cserébe.

Emellett a videokártyákat konkrétan hamisítók arra is képesek, hogy átírják a termékek szoftverek által kijelzett adatait, így a beüzemelésük után elsőre azt hihetik a vásárlók, hogy valóban a rendelt eszközt kapták.

A videokártyák információinak lekérdezésére kitalált GPU-Z segédprogram a napokban olyan funkcióval bővült, ami képes leleplezni ezt a csalást. A hamisított termékek detektálásakor kiteszi a videokártya neve elé a [FAKE] szöveget, a GPU-tervező cég logója helyett pedig egy sárga-fekete felkiáltójelet mutat.

Már egyértelműen kijelzi a hamisított videokártyákat a GPU-Z. Forrás: TechPowerUp

Persze akik bedőltek egy ilyen csalásnak, azok jó eséllyel hiába reklamálnak, soha nem kapják vissza pénzüket. Éppen ezért is a legjobb módszer a hamisított videokártyák elkerülésére az, hogy nem szabad ellenőrizhetetlen eladótól vásárolni, bedőlni a rendkívül alacsony áraiknak.

Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor szinte biztosan csalásról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!