Chatüzenettel fagyasztható le a PlayStation 4

2018.10.15. 12:06

Szerencsére van védekezési és helyreállítási lehetőség.

Reddites beszámolók alapján a napokban új támadástípus ütötte fel a fejét a PlayStation 4 ellen, amely segítségével egyes figurák heccből vagy bosszúból képesek lefagyasztani a játékkonzolt. Ezt úgy érik el, hogy küldenek az áldozatuknak chatüzenetben egy különleges karaktersort, ami valamiféle feldolgozási hiba miatt teljesen használhatatlanná teszi a gépet.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Hírünk írásáig a Sony nem reagált a problémára, de minden bizonnyal orvosolni fogja egy szoftverfrissítéssel. Addig is egyetlen dolgot lehet tenni az áldozattá válás elkerülése érdekében: privátra kell állítani a felhasználói fiókot a PlayStation 4 beállítómenüjében, így ismeretlenek nem tudnak üzeneteket küldeni.

Akik már áldozatul estek a „heccnek", azok két dolgot tehetnek: a drámai megoldás a konzol gyári állapotba való visszaállítása, azonban az egyik reddites felhasználó szerint szükségtelen ehhez a radikális megoldáshoz folyamodni.

Helyette azt ajánlja, hogy az áldozatok a PlayStation 4 mobilalkalmazásán keresztül töröljék a lefagyást okozó üzeneteket, majd tartsák lenyomva 7 másodpercig a kikapcsolt játékkonzol bekapcsológombját. Erre csökkentett módban indul majd el a PlayStation 4, a megjelent opciók közül válasszák ki az adatbázis újraépítését („Rebuild the Database").

Ha befejeződik a folyamat, akkor elméletileg újból teljesen működőképes lesz a konzol, ráadásul adatvesztés nélkül.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!