Két fontos újítást hozott a Chrome 70

google chrome 70 böngésző
Google Chrome 70
Vágólapra másolva!
Már számítógépes appokká változtathatóak egyes webhelyek.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd éjszaka megjelent a Google Chrome 70 számítógépes változata. Az előzetes ígéretnek megfelelően az új kiadásban a fejlesztők orvosolták az előző főverzió nagy botrányt kavart változtatását: kikapcsolhatóvá vált, hogy a Google-fiókba való webes ki- és bejelentkezéskor maga a böngésző is ki- és bejelentkezzen az adott felhasználói fiókba. Ez azok számára lehetett dühítő, akik használják a böngésző adatszinkronizációs szolgáltatását, hiszen ha kijelentkeztek mondjuk a Gmailből, akkor a Chrome adatszinkronizációja is leállt.

Google Chrome 70 Forrás: Origo

Sajnos a régi viselkedést nem állították vissza alapértelmezettként, helyette a netezőknek manuálisan kell aktiválniuk a főmenü → Beállítások → Speciális → Adatvédelem és biztonság → Chrome-bejelentkezés engedélyezése opció letiltásával.

A Google Chrome 70 további nagy újítása, hogy Chrome OS után Windowsra is megérkezett

a progresszív webalkalmazások (PWA) támogatása.

Ezt azt jelenti, hogy a webhelyek képessé váltak a számítógépen futó alkalmazásokként viselkedni: kitűzhető az ikonjuk a Tálcára, az elindításuk után pedig egy megszokott kezelőszervek nélküli böngészőablakban jelenik meg a felületük.

Sajnos nem lehet bármilyen webhelyet (látszólag) helyi gépen futó alkalmazássá avanzsálni, a PWA funkciót specifikusan támogatniuk kell a webhelyeknek.

A jelenlegi tervek szerint macOS és Linux rendszereken a Chrome 72-től lesz elérhető a progresszív webalkalmazások kitűzése.

Végül jövőbemutató fejlesztés, hogy a Google Chrome 70 lehetővé teszi a webhelyek számára az ujjlenyomathoz hasonló biometrikus adatok kétlépcsős hitelesítési információként való használatát, ezzel leváltva a jelenlegi kódpötyögéses vagy USB biztonsági kulcsos módszereket.

A Google Chrome 70 telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!