Fura szerzet a Samsung Galaxy Book2

2018.10.20. 08:07

Windows 10 fut rajta, de Snapdragon lapkakészletet használ.

Bemutatkozott a legelső olyan hibrid számítógép, amely Windows 10 operációs rendszert futtat, de Intel vagy AMD processzor helyett Qualcomm Snapdragon lapkakészletet használ. Egyeseknek ismerős lehet ez a felállás, néhány évvel ezelőtt a Windows 8-ból is készült mobilokba és táblagépekbe szánt ARM processzorokon futó változat, de gyorsan megbukott a projekt, senkit sem érdekeltek a Windows RT-s tabletek.

Samsung Galaxy Book2Forrás: Samsung

Most némileg más a helyzet, ezek a második körös termékek ugyanis emuláció segítségével lehetővé teszik a klasszikus windowsos alkalmazások futtatását, míg a Windows RT kizárólag a Windows Áruházból telepíthető modern appok használatára adott lehetőséget. Viszont jelentős limitáció, hogy csak 32 bites programok használhatóak a Snapdragon lapkakészletes eszközökön.

További problémát jelent, hogy ezek az új Qualcomm Snapdragon lapkakészletes eszközök teljesítmény tekintetében sincsenek egy szinten a megszokott, Intel processzoros termékekkel. Viszont cserébe elméletileg sokkal hosszabb akkus üzemidőt kínálnak,

így lehetnek olyanok, akiknek a limitációik ellenére jobban beválhatnak ezek az eszközök.

A konkrét termékre rátérve a Samsung Galaxy Book2 lényegében a Microsoft Surface Pro riválisa. Alapvetően egy táblagép, azonban jár hozzá egy billentyűzetet és touchpadot tartalmazó dokkoló, sőt: a gyártó bedobott a dobozába egy S Pen érintőceruzát is.

Az extrák mellékelése remek ötlet volt, a Microsoft Surface eszközökhöz külön kell megvásárolni ezeket a kiegészítőket.

A Samsung eszközébe 12 hüvelykes és 2160×1440 pixeles Super AMOLED érintőkijelző került, a kamerái 5 és 8 megapixelesek. A lapkakészlete Qualcomm Snapdragon 850 típusú, ami mellé 4 GB memóriát és 128 GB háttértárat társítottak a mérnökök, az utóbbi akár microSD-vel is bővíthető. A kütyü egyik nagy előnye, hogy a szokásos Bluetooth és WIFI mellett beépített LTE modemmel is rendelkezik.

Samsung Galaxy Book2Forrás: Samsung

Mint említettük, a Microsoft szerint az ARM processzor használatának nagy előnyét a hosszabb akkus üzemidő jelenti, azonban nem teljesen világos, hogy ezen a téren mire lehet számítani a Samsung hibrid számítógépétől. Annyi tudtunk meg, hogy videót akár 20+ órán keresztül is lehet nézni vele.

Az sajnos rejtély, hogy életszagú használati körülmények mellett meddig bírja szusszal az akkuja.

A Samsung Galaxy Book2 november elején elsőként az Egyesült Államokban kerül majd piacra, 1000 dolláros (282 ezer forintos) ajánlott fogyasztói áron.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!