Újabb szög került a 32 bites Windows koporsójába

LG ultrawide freesync 34um67 radeon MSI r9 290X
Vágólapra másolva!
Az NVIDIA után már az AMD sem készít hozzá grafikus meghajtót.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években rendkívül minimálissá vált az igény a 32 bites operációs rendszerek iránt. Ennek két fő oka van: egyrészt újonnan már nagyon régóta nem is kaphatóak a 64 bites utasításkészletet nem támogató processzorok piacon, másrészt pedig a 32 bites rendszerek maximum 4 GB memóriát képesek megcímezni, azaz nem is képesek kihasználni a modern számítógépekben tipikusan rendelkezésre álló memóriát.

Fotó: Csanádi Márton - Origo

A Linux-disztribúciók már jó ideje megkezdték a 32 bites változatok támogatásának az eldobását, és jogos a kérdés, hogy vajon a Microsoft meddig kívánja életben tartani a 32 bites Windowst. Erre sajnos nem tudunk választ adni, de annyi biztos, hogy lassan már tényleg csak a régi számítógépeket használók támogatása miatt lesz rá szükség,

az új hardverekhez is egyre ritkábban készülnek 32 bites meghajtóprogramok.

Példának okáért az NVIDIA idén befejezte a 32 bites driverek készítését a GeForce videokártyákhoz, most pedig nagy csendben az AMD is megerősítette, hogy mostantól csak 64 bites driverek készülnek a Radeon grafikus vezérlőkhöz.

A Radeon Software utolsó 32 bites kiadása a szeptember végén elérhetővé vált 18.9.3-as volt.

Az NVIDIA-hoz hasonlóan az AMD is azt állítja, hogy a belátható jövőben és indokolt esetben hajlandó lesz biztonsági javításokat kiadni a legutolsó 32 bites Radeon Software-hez, de funkcionális újdonságok és játékoptimalizációk már nem landolnak benne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!