Az NVIDIA után már az AMD sem készít hozzá grafikus meghajtót.

Az elmúlt években rendkívül minimálissá vált az igény a 32 bites operációs rendszerek iránt. Ennek két fő oka van: egyrészt újonnan már nagyon régóta nem is kaphatóak a 64 bites utasításkészletet nem támogató processzorok piacon, másrészt pedig a 32 bites rendszerek maximum 4 GB memóriát képesek megcímezni, azaz nem is képesek kihasználni a modern számítógépekben tipikusan rendelkezésre álló memóriát.

Fotó: Csanádi Márton - Origo

A Linux-disztribúciók már jó ideje megkezdték a 32 bites változatok támogatásának az eldobását, és jogos a kérdés, hogy vajon a Microsoft meddig kívánja életben tartani a 32 bites Windowst. Erre sajnos nem tudunk választ adni, de annyi biztos, hogy lassan már tényleg csak a régi számítógépeket használók támogatása miatt lesz rá szükség,

az új hardverekhez is egyre ritkábban készülnek 32 bites meghajtóprogramok.

Példának okáért az NVIDIA idén befejezte a 32 bites driverek készítését a GeForce videokártyákhoz, most pedig nagy csendben az AMD is megerősítette, hogy mostantól csak 64 bites driverek készülnek a Radeon grafikus vezérlőkhöz.

A Radeon Software utolsó 32 bites kiadása a szeptember végén elérhetővé vált 18.9.3-as volt.

Az NVIDIA-hoz hasonlóan az AMD is azt állítja, hogy a belátható jövőben és indokolt esetben hajlandó lesz biztonsági javításokat kiadni a legutolsó 32 bites Radeon Software-hez, de funkcionális újdonságok és játékoptimalizációk már nem landolnak benne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!