Kártevőt kaphattak a Binggel keresők

2018.10.27. 12:07

Első blikkre legitimnek tűnt a Chrome letöltési linkje.

Az ősi vicc szerint az Internet Explorer (és a piaci részesedését elnézve a Microsoft Edge) arra lett kitalálva, hogy a számítógépezők valamivel le tudják tölteni a Chrome-ot vagy a Firefoxot. A Microsoft most az akaratán kívül revansot vehetett a poénbombáért: rivális böngésző helyett kártevőt kaphattak, akik a napokban a Windows gyári böngészőiben beállított Bing keresőmotorral próbálták letölteni a Chrome-ot.

Bill GatesForrás: AFP/Ramin Talaie

Egyszerűen működött a becsapás. Amennyiben az alternatív böngészőt letölteni kívánók rákerestek a „download chrome" szövegre, akkor a Bing találati oldalának a tetején megjelenhetett egy teljesen legitimnek tűnő hirdetés, miszerint oda kattintva tölthető le a böngésző.

Még a hirdetésben látható domaincím sem volt gyanús, a lenti videón jól látható, hogy „google.com" volt kiírva a linkként.

A rákattintás után betöltődött egy webhely, ami ránézésre a Google Chrome hivatalos letöltési oldalának tűnt. Sajnos nem az volt, és ezt csak azok vehették észre, akik rápillantottak a böngésző címsorában lévő domaincímre; egy meghamisított, kártevőt terjesztő weboldalra kerültek.

A Microsoft mostanra eltávolította a rosszindulatú hirdetést, a kártevőterjesztő webhelynek otthont adó kínai tárhelyszolgáltató pedig törölte a kamu letöltési oldalt a szerveréről. Sajnos nem világos, hogy mióta volt elérhető a reklám a Bingben, és hányan telepítették rajta keresztül a kártevőt.

Hírünk írásakor még az sem volt világos, hogy milyen kártevőt kaptak böngésző helyett a netezők, de a biztonsági kutatók minden bizonnyal fényt fognak deríteni a rejtélyre.

A Google Chrome hivatalos letöltési oldala itt található, de az Origo Szoftverbázisról is beszerezhető a böngésző.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!