Pokolian drága a vadiúj Mac Mini

apple mac mini számítógép
Apple Mac Mini (2018)
Vágólapra másolva!
Az elődjéhez képest persze nagy a teljesítménybeli ugrás.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Mac Mini asztali számítógépet csak a bemutatása utáni időszakban reklámozta sokat az Apple, ám az aprócska gép számottevő rajongói táborra tett szert. A fanok nagy bánatára a gyártó jó ideje hanyagolta a szériát, az előző modell még 2014-ben került piacra, négy éven át még egy apró hardverfrissítésre sem méltatta az Apple.

Apple Mac Mini (2018) Forrás: Apple

Most végre visszatért a kisnövésű legenda, az Apple bemutatta a teljesen modernizált kiadását. Kívülről nem ég és föld a különbség az előző modellhez képest, bár az új gép asztroszürke festést kapott, plusz a háza már újrahasznosított alumíniumból készül.

Apple Mac Mini (2018) Forrás: Apple

Belül egészen más a helyzet, az elvárhatónak megfelelően az új Mac Miniben már a legújabb, nyolcadik generációs Intel Core i3 / i5 / i7 processzorok dolgoznak. Memóriából DDR4-et kapott a gép, a vásárlók a vélt vagy valós igényeik függvényében 8–64 gigabájtot kérhetnek belőle.

Nyers számítási teljesítmény tekintetében az idei gép akár ötször is gyorsabb lehet a 2014-es modellnél.

Az előző generációs modelltől eltérően az új gép már egyáltalán nem érhető el merevlemezzel, helyette villámgyors NVMe SSD dolgozik benne. A vásárlók ötféle kapacitású háttértár közül választhatnak, minimum 128 GB és legfeljebb 2 TB kapacitás között.

Apple Mac Mini (2018) Forrás: Apple

A csatlakozók tekintetében is korszerűsödött a Mac Mini: Ethernet hálózati csatlakozó, négy Thunderbolt 3 (USB-C), egy HDMI 2.0, két klasszikus kialakítású USB 3.0, továbbá egy fejhallgató-kimenet van a hátulján. További érdekesség, hogy felárért cserébe a szokásos 1 gigabitesről 10 gigabitesre cserélhető rajta az Ethernet. Természetesen Bluetooth 5.0 és WiFi ac is található a repertoárjában.

Mindez szép és jó, de akad egy komoly bökkenő: az eredetileg megfizethetőnek szánt számítógépből prémium kategóriás eszközt faragott az Apple. Már a legolcsóbb kezdőmodellje is a valaha árult legdrágább Mac Mini, 499 dollárról 799 dollárra szökött a kezdőár.

Szerencsére tudunk forintosított árakat mondani. Az Apple gyárilag két konfigurációt állított össze, bár a rendeléskor testre szabható a processzor, a memória, továbbá a háttértár kapacitása, plusz kérhető a már említett 10 gigabites Ethernet és pár extra szoftver.

A legolcsóbb konfiguráció Intel Core i3 processzort, 8 GB memóriát, továbbá 128 gigabájtos SSD-t tartalmaz, ez bruttó 315 ezer forintba kerül. A másik előre beállított modell Core i5 processzoros, szintén 8 GB memóriával, de már 256 gigás SSD-vel, bruttó 435 ezer forintért.

Ha valaki minden hardverből a legjobbat és legtöbbet választja, akkor 1,55 millió forintot kell letennie az asztalra az új Mac Miniért.

A számítógép november 7-én kerül kereskedelmi forgalomba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!