Csökkenhet a netes captchák száma

google recaptcha
Google reCAPTCHA
Vágólapra másolva!
Ritkábban kell majd rákattintani az autókat ábrázoló képekre.
Vágólapra másolva!

Az internet népszerűvé válása óta problémát jelent a webhelyek üzemeltetői számára, hogy rosszindulatú személyek automatizált szkriptek segítségével próbálják feltörni mások felhasználói fiókjait, vagy éppen spamekkel elárasztani a kommentszekciókat. A megoldás a captcha lett: a netezőknek be kell írniuk egy szöveget, meg kell oldaniuk egy egyszerű matematikai feladatot, vagy éppen képekre kell kattintgatniuk, hogy igazolják az emberi mivoltukat.

Google reCAPTCHA Forrás: Google

Sajnos a korai rendszereket nagyon könnyen ki tudtak cselezni a trükkös szkriptírók, így végül a Google maga is kifejlesztette a saját botszűrő rendszerét. A reCAPTCHA első verziójában még eltorzított karaktereket kellett begépelniük a netezőknek, míg a jelenleg aktív második verziójában már képekre kell kattintgatniuk, például ki választaniuk az összes autót vagy jelzőtáblát tartalmazó képet.

Az utóbbit jobban kedvelik a felhasználók, plusz a Google olyan motorháztető alatti újításokat vezetett be vele, amelyek képesek automatikusan átugorni a kattintgatást, amennyiben a netezőről meglévő információk alapján valószínű, hogy tényleg egy hús-vér emberről van szó. Emiatt a felére csökkent a reCAPTCHA által ténylegesen megjelenített captchák száma.

A Google most elérhetővé tette a reCAPTCHA v3 rendszerét a honlaptulajdonosok számára. Az új megoldás minden eddiginél hatékonyabban képes különbséget tenni a weboldalak emberi és gépi látogatói között, éppen ezért is az ígéretek szerint

újból jelentősen csökkenteni fogja annak a valószínűségét, hogy böngészésük során a netezőknek igazolniuk kelljen az organikus természetüket.

További érdekesség, hogy új reCAPTCHA képes felhívni a webhelyek üzemeltetőinek a figyelmét a botok által generált aktivitásokra. Emellett a fejlesztők egyéni faktorokkal módosíthatják a reCAPTCHA által jelentett megbízhatósági pontszámot, továbbá integrálhatják az egyéni spamellenes rendszereikbe a reCAPTCHA által visszaadott pontszámot.

Az utóbbinak köszönhetően a webhelyek akár teljesen be is fejezhetik a látogatóikat bosszantó captchák megjelenítését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!