Nagy átlagban napi száz küldeményt tudnak kiszállítani.

Érdekes innovációval állt elő Norvégia állami postaszolgálata, hamarosan megkezdi a robotpostások alkalmazását. Ezúttal nem drónos megoldásról van szó, hanem négy keréken guruló, elektromos hajtású járművet kíván bevezetni a posta.

Egyes területeken robotpostásoktól vehetik majd át a küldeményeiket a norvégokForrás: Buddy Mobility

A robotok működése alapvetően egyszerű. Első lépésben a postán beléjük helyezik a kiszállítandó leveleket és kisebb csomagokat, minden címzett saját rekeszt kap az eszközben. A küldeményük pozícióját egy mobilappban követhetik a címzettek, ha pedig a robot értesíti őket a megérkezéséről, akkor oda kell sétálniuk hozzá, majd a mobilappal kinyithatják a küldeményeiket tartalmazó rekeszt.

A robotot a Buddy Mobility nevű cég tervezte, a norvég posta számításai szerint egyetlen robot naponta olyan 100 küldeményt lesz képes kézbesíteni.

A mozgó postaláda maximum 6 km/h sebességgel közlekedhet, a formájának köszönhetően pedig akár szélesebb járdákon is elférhet.

Az első robotokat Kongsberg egyik lakóövezetében fogja bevetni a norvég posta, az eszközök szélesebb körű bevezetése csak valamikor a közeljövőben várható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!