Vége az anonim gamerkedésnek Kínában

2018.11.06. 10:08

Személyit kell majd villantaniuk a Tencent játékaival játszóknak.

Eddig is sajátos elvek alapján működött a kínai videojáték-piac, hiszen a külföldi fejlesztők csak helyi kiadók segítségével tehették elérhetővé a termékeiket, plusz a fejlesztő kilététől függetlenül minden játékot engedélyeztetni kellett az illetékes minisztériummal. Belpolitikai okokból az utóbbi folyamat már hónapok óta áll, jelenleg közel lehetetlen bármilyen új címet elérhetővé tenni a kínai gamerek számára. A hivatalos magyarázat szerint a kevés új játék engedélyezésével csökkenteni próbálják a játékfüggőséget, továbbá a Kínában járványként terjedő rövidlátás kialakulásának a kockázatát.

Forrás: Imaginechina/Jia Shiqing

A jelek szerint ez még csak a kezdet volt, a Tencent óriáskiadó tájékoztatása szerint ugyanis hamarosan már csak azok játszhatnak az általa kiadott számítógépes és mobilos játékokkal, akik hajlandóak igazolni a személyazonosságukat.

A megadott információk valódiságát rendőrségi adatbázisok segítségével ellenőrzik majd.

A személyazonosság igazolási kötelezettsége hamarosan bekerül a Tencent néhány népszerű játékába, a jövő év folyamán pedig a komplett kínálatában megjelenik majd. Az óriáskiadó állítása szerint a rendszer átfogó védelmet hivatott nyújtani a játékosok számára, továbbá egészséges internethasználatot reklámoz a fiatalkorú netezőknek.

Egyelőre nem világos, hogy az óriáskiadó riválisai is implementálják-e a rendszert, de nem lepődnénk meg rajta.

Valószínűleg nem a Tencent ötlete volt a szisztéma bevezetése, részben abból ítélve, hogy rendőrségi adatbázisokkal kell összevetni a játékosok által megadott információkat.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!