Robot hírbemondókkal újított egy hírügynökség

2018.11.09. 14:07

Meglepően élethűek a Xinhua gépi tanulással kifejlesztett munkatársai.

Évek óta megy a rémisztgetés a sajtóban, hogy a mesterséges intelligenciát használó, fizikai vagy virtuális robotok elveszik majd az emberek munkáját, első körben a kevésbé képzettek lehetnek veszélyben. Úgy tűnik, hogy ehhez képest váratlan helyen csaphatnak le elsőként a legújabb generációs robotok, a rossz hírek hozóinak a lefejezése lehet az egyik első dolguk.

A Xinhua angol nyelvű, robot hírbemondójaForrás: Xinhua

A kínai Xinhua hírügynökség váratlanul közölte, hogy bevetésre késszé vált az első két robot hírbemondója.

A karaktereket a vállalat bemondói alapján modellezték, az egyikük a kínai, a másik pedig az angol nyelvű hírműsorokban szerepel majd.

Az életre keltésükhöz szükséges szoftveres technológiát a kínai Sogou szállította, a robot hírbemondók mimikáját, szájmozgását és szintetikus hangját gépi tanulásos módszerrel sikerült ha nem is tökéletesen, de egészen meglepően élethűre szabni.

Az állami hírügynökség a szokásos érveket hozta fel a robot hírbemondók mellett: nem kérnek fizetést, ráadásul 24/7-ben rendelkezésre állnak, így a Xinhua nem csak gyorsabban és költséghatékonyabban képes dolgozni, de az eddiginél több anyagot képes előállítani.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!