Nagy bajban vannak az Apple beszállítói

Vágólapra másolva!
Az Apple csökkentette az iPhone-megrendeléseit, a beszállítók emiatt pedig nagy bajba kerültek.
Vágólapra másolva!

A kisebb és a nagyobb elemzőcégek egyaránt csökkentették a várakozásaikat az Apple iPhone-eladásaival kapcsolatban. A Kínával folytatott kereskedelmi háború, az árfolyamingadozások és a piaci körülmények fényében már az Apple tőzsdei árfolyamától sem várnak olyan sokat.

Mik ezek a piaci körülmények? A jelek szerint az iPhone XR és az iPhone XS Max mégsem olyan népszerű, mint azt mindenki várta. Az embereket inkább a régebbi és olcsóbb iPhone modellek érdeklik, éppen ezért az Apple kénytelen volt csökkenteni az új iPhone-ok megrendeléseit, ugyanakkor fokozta az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus gyártását. A neves Ming-Chi Kuo pedig 30 százalékkal csökkentette a várakozásait, ami az iPhone XR-eladásokat illeti. Az Apple állítólag nagy gondban van, nem tudja hogyan növelhetné még tovább a haszonkulcsot.

Forrás: Consumer Reports

Mindez meglehetősen rossz hatással volt az Apple beszállítóira. Az iparág szereplőit állítólag sokkolta, hogy az Apple csökkentette a megrendeléseit. Dél-koreai értesülések szerint vannak olyan félvezetőgyártók, kijelző- és kameramodul-gyártók, PCB- és akkumulátorgyártók, amelyek üzletének a felét az Apple adja.

Mindezek fényében az eddiginél alacsonyabb árbevételre számít már az LG Innotek, a Samsung Display Electro-Mechanics és SDI, a BHI és a SEMCO is. Az LG Innotek részvényei 52 hetes padlót fogtak.

Az ágazat szereplői szerint a megoldást az jelentheti, ha a jövőben nem függnek annyira az Apple és a Samsung megrendeléseitől, hanem inkább a kínai gyártókra szakosodnak.