Jöhet a kegyelemdöfés a PC-építőknek

intel pentium g4560 cpu processzor hyper-threading kaby lake
Intel Pentium G4560
Vágólapra másolva!
A következő hetekben még drágábbá válhatnak az Intel processzorok.
Vágólapra másolva!

A karácsonyra új számítógépet építeni kívánók mostanra valószínűleg tisztában vannak a kellemetlen ténnyel, hogy az Intel nem képes elég processzort gyártani, így a termékeinek az árai hetek óta a csillagos eget súrolják. A probléma nem mostanában fog megoldódni, csak a jövő év második felében kezdhet normális szintre állni a központi egységeinek ára.

A kép csak illusztráció Forrás: Computerbase.de

Mindez azt jelenti, hogy jelen pillanatban teljesen irracionális választás a vállalat termékeit választani. Az új számítógépet építők számára 20 ezer forint környékén az AMD Athlon 200GE a nyerő választás, míg 30 ezer forint fölött az AMD Ryzen termékek közül érdemes válogatniuk.

A lojalitásból mindezek ellenére mégis inkább Intelt vásárlóknak érdemes tudniuk, hogy a következő hetekben újból erősen emelkedhet a cég processzorainak ára.

A DigiTimes értesülései szerint az Intel eredetileg 8 millió darab dobozos központi egységet kívánt leszállítani a disztribútoroknak az idei utolsó negyedévben, azonban nemrég 6 millióra csökkentette a mennyiséget, hogy

több notebookokba és szerverekbe szánt CPU-t tudjon gyártani.

A jelenlegi állapot persze nem csak az Intel számára kellemetlen, a DigiTimes beszámolója alapján a processzorhiány miatt az éppen aktuális negyedévben 10-20 százalékkal is csökkenhet az eladott alaplapok mennyisége. A publikáció szerint az sem segít az alaplapgyártók helyzetén, hogy visszafogott az NVIDIA GeForce RTX videokártyák iránti kereslet, az új csúcs videokártyák tipikusan elég sokat segítenek a drágább alaplapok és processzorok értékesítésében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!