Kínosan bakizott a kínai nagy kamerarendszer

arcfelismerés
Látványosan hibázott a kínai arcfelismerő rendszer, szabálytalanul közlekedő személynek vélte a busz oldalára ragasztott reklámmatrica modelljét
Vágólapra másolva!
Buszra ragasztott reklámarcot nézett szabálytalanul közlekedő személynek.
Vágólapra másolva!

A lakosság tömeges megfigyelésére szakosodott kínai nagy kamerarendszer lassan már mindent lát a nagyvárosok közterületein, ráadásul bevett módivá vált, hogy a kisebb szabálysértéseket nyilvános megalázással bünteti. Ez úgy működik, hogy a szabálysértésen kapott személyeket arcfelismeréssel magától beazonosítja a köztérfigyelő rendszer, majd a közelben elhelyezett nagy kijelzőn állóképeket jelenít meg a szabálysértésről, továbbá kiírja az elkövető nevét és a személyi igazolványának részleges számát.

Látványosan hibázott a kínai arcfelismerő rendszer, szabálytalanul közlekedő személynek vélte a busz oldalára ragasztott reklámmatrica modelljét Forrás: Weibo

Persze nem tévedhetetlen az arcfelismerő rendszer, erre pedig a napokban jött egy érdekes példa: Sanghaj egyik déli kerületében átgurult az egyik gyalogátkelőhelyen egy busz, az oldalán egy reklámmatricával. A matricán lévő arcképet szabálytalanul közlekedő gyalogosnak nézte az automatizált rendszer, és kirakta a rajta látható személy adatait a „szégyenfalra".

A kérdéses személy Dong Mingzhu volt, Kína legnagyobb légkondicionálókat gyártó cégének az elnöke, bár a vezetéknevét hibásan Junak vélte a rendszer.

A helyi rendőrség elismerte a hibát, de a szóvivő állítása szerint többet nem fordulhat elő, frissítették a térfigyelő kamera képét feldolgozó számítógép szoftverét.

Kínán kívül valószínűleg kevesen hallottak Dong Mingzhuról, de tavaly a Forbes beválasztotta a 100 legjobb kínai üzletasszony közé. Dong azzal váltott ki meghökkenést, hogy a saját bevallása szerint már 26 éve nem vett ki szabadságot, a teljes magánéletét feláldozta a munka oltárán.

Kapcsolódó érdekesség, hogy kínai térfigyelő kamerarendszerek a jövőben akár a járásuk alapján is képesek lehetnek majd azonosítani a gyalogosokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!