Fekáliát találtak a McDonald’s érintőképernyős automatáin

Vágólapra másolva!
Ön rendelt már az egyre több McDonald'sban megtalálható új, érintőképernyős automaták egyikén? És mosott kezet utána, mielőtt belemerült volna a hamburgerébe? Nem? Akkor sajnos a brit kutatóknak van egy rossz híre...
Vágólapra másolva!

Már Magyarországon is találkozhatunk több McDonald'sban az új, érintőképernyős rendszerrel, melyen keresztül le tudjuk adni a rendelésünket. A pultos felszolgálók kiváltására született rendszer viszonylag jól működik, azonban mostantól érdemes lehet inkább rögtön kezet mosni a használatuk után, ugyanis az angol Metro magazin megbízásából készült kutatás kiderítette,

hogy a szigetországban megvizsgált minden érintőképernyős automatán fekáliát találtak. Többek között.

A London Metropolitan Egyetem mikrobiológusa, Dr. Paul Matewele úgy nyilatkozott a vizsgálat kapcsán, hogy mindannyian meglepődtek azon, hogy mennyi fekáliás baktériumot és egyéb, bélrendszerből származó anyagot találtak az automaták kijelzőin. A biológus szerint ezektől olyan jellegű fertőzéseket lehet elkapni, mint mondjuk egy kórházban. Ilyen például az enterococcus faecalis ami egy tipikus okozója a kórházban összeszedhető fertőzéseknek.

De itt még nincs vége a dolognak.

Számos automatán találtak staphylococcus baktériumot, ami vérfertőzést és toxikus sokk szindrómát okozhat, és ami egyébként a szakértő szerint különösen fertőző, főleg akkor, ha véletlenül belekerül egy nyílt sebbe - ami lehet akár egy pici vágás is a kezünkön, ujjainkon. Ráadásul az orvosok amúgy is egyre inkább félnek a staphylococcustól, ugyanis a baktérium elkezdett ellenállóvá válni az antibiotikumokkal szemben.

Forrás: Metro.co.uk

De a lista folytatódik. Néhány kijelzőn felfedeztek listeria baktériumokat, ami a liszteriózis okozója, ami leginkább a legyengült szervezetű emberekre lehet veszélyes, így például terhes nőkre, és a legrosszabb esetben vetélést is okozhat. Aztán találtak még proteus baktériumot, ami szintén emberi vagy állati ürülékben található meg, valamint gyomorból származó klebsiella baktériumot is - mindkettő húgyúti fertőzésekhez, hasmenéshez, hányáshoz vezethet.

Persze, azt meg kell hagyni, hogy ezek viszonylag kis mennyiségben fordulnak elő az érintőképernyőkön, és jellemzően egy egészséges immunrendszerű szervezet simán lepattintja őket, de a gondolat még így sem kellemes,

főleg annak tekintetében, hogy egyébként mennyi érintőkijelzős eszközt használunk a hétköznapokban, ami nem feltétlenül a sajátunk, és nem tudjuk, hogy mennyire tartották őket tisztán, ki nyúlt hozzájuk.

Mindenesetre Dr. Matewele konklúzióként azt vonta le, hogy a McDonald's automatájához hasonlóan, tömegek által használt érintőképernyős holmik tapicskolása után mindenképp ajánlott a kézmosás, mert egyébként ezek tényleg nem túl higiénikusak, és fertőzéseket terjeszthetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!