Tervezési hiba miatt perlik az Apple-t

2018.12.02. 08:06

Gondokat okoz, hogy nem került porszűrő a számítógépeibe.

Nagyon nehezen követhetőek az Apple folyamatban lévő peres ügyei, és mostantól még bonyolultabb lesz a helyzet. Az e-bookok árának fixálása miatt a cégből már 450 millió dollárt kiperelt, jelenleg pedig az iPhone-ok titkos lassítása miatt pereskedő Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda közölte, hogy újabb csoportos pert indít a vállalat ellen az Egyesült Államokban.

Az ügyvédi iroda szerint több porral kapcsolatos gond is megakadályozható vagy csökkenthető volna porszűrők alkalmazásávalForrás: Hagens Berman Sobol Shapiro

A friss perben a vállalat azzal vádolja az Apple-t, hogy a 2013 óta gyártott egyes MacBook és iMac számítógépeknél súlyos problémát okoz az eszközökbe bekerülő por. Az érintett termékek aktív hűtést használnak, azaz ventilátorok segítségével próbálják kifújni a működés során keletkezett hőt, beszívni a házon kívülről a hideg levegőt.

Az ügyvédi iroda szerint az Apple nem tett porszűrőket a levegőbeszívó nyílásokhoz, emiatt pedig az elkerülhetetlennél masszívan több por kerül be a számítógépek házának a belsejébe.

A felhalmozódott por csökkenti a hőleadási képességet, így az eszközök a túlmelegedés elkerülése érdekében egyre jobban lelassítják a működésüket.

Emellett a por bekerülhet a kijelzővédő üveg és a kijelzőpanel közé, ez látható a fenti képen.

A porszűrők kihagyását az ügyvédek elfogadhatatlannak tartják, hiszen prémium árkategóriás számítógépekről van szó. Emellett az sem tetszik nekik, hogy az Apple nem hajlandó ingyenesen vagy olcsón javítani a por által okozott gondokat, a szervizhez forduló ügyfelektől esetenként több száz dollár javítási díjat kér.

A kijelzők esetében az ügyvédek szerint egy takarítás is elég lenne, de a szervizesek ragaszkodnak a komplett panel kicseréléséhez, ami persze sokkal többe kerül az ügyfeleknek.

Ráadásul a panelcsere nem oldja az alapvető problémát, a beáramló és megtapadó por miatt az új panel is ugyanúgy koszossá és foltossá válhat, mint a régi.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!