Ez lesz a jövő évi csúcsmobilok csodafegyvere

qualcomm snapdragon 855 soc lapkakészlet rendszerlapka
Qualcomm Snapdragon 855
Vágólapra másolva!
Minden fontos információ kiderült a Snapdragon 855-ről.
Vágólapra másolva!

Ígéretéhez híven a Qualcomm bemutatta a Snapdragon 855 mobilos lapkakészletét, ez a jelenlegi Snapdragon 845 közvetlen utódja. Az elmúlt hetek pletykacunamija során általában Snapdragon 8150 néven emlegetett rendszerlapka fogja meghajtani a 2019-ben piacra kerülő, Google Android rendszerű csúcsmobilok krémjét.

Qualcomm Snapdragon 855 Forrás: Qualcomm

A Snapdragon 855 talán legnagyobb jelentőségű újítása, hogy fel van készítve a Qualcomm első 5G hálózati vezérlőjével való kommunikációra. Ebből sejthetően a mobilgyártók eldönthetik majd, hogy a boltok polcaira kerülő telefonjaik ténylegesen támogatni fogják-e az 5G mobilhálózatokat, költséghatékonysági okból kihagyhatják az extra chipet az eszközeikből.

Az 5G modemet még nem építették be közvetlenül új Snapdragon motorházteteje alá.

Viszont jó hír, hogy mindegyik Snapdragon 855-ös készülék támogatni fogja az eddig WiFi 802.11ax-ként ismert, de most már csak WiFi 6-nak nevezett szabványt. Ez a jelenlegi WiFi ac-nél (WiFi 5) nagyobb átviteli sebességű és kisebb késleltetésű adatkommunikációt tesz lehetővé.

A WiFi 6 előnyeinek a kiaknázásához persze olyan routerre van szükség, ami szintén támogatja a vadiúj WiFi-szabványt.

Az általános munkatempó terén is történtek előrelépések, a Qualcomm szerint az új csúcstermékének a processzora akár 45 százalékkal, míg a grafikus vezérlője 20 százalékkal gyorsabbnak bizonyulhat a Snapdragon 845-ben lévőnél.

Qualcomm Snapdragon 855 Forrás: Qualcomm

A processzorral kapcsolatos értéket nehéz kontextusba helyezni: ugyan a Snapdrgon 845 és a Snapdragon 855 is nyolc darab processzormaggal rendelkezik, de megváltozott a konfigurációjuk. Az előbbiben négy gyors és négy alacsony fogyasztású processzormag dolgozik, míg a Snapdragon 855-ben egy nagyon gyors, három gyors, és négy alacsony fogyasztású mag található.

A különböző típusú magokkal való kavarásnak az a jelentősége, hogy a mixelésükkel egyszerre lehet nagy számítási teljesítményre képes, de általános mobilozás esetén elfogadható fogyasztású mobilos processzort készíteni.

Manapság persze nem lehet csúcs lapkakészletet piacra dobni anélkül, hogy ne lennének benne a gépi tanulási feladatokat, avagy marketinges szlengben a mesterséges intelligenciát gyorsítani képes funkciók. A Qualcomm nem igazán időzött el azon, hogy ilyen jellegű feladatokban mekkora előrelépést hoz az új Snapdragon, ebből ítélve a gyorsulás mértékbe rendkívüli mértékben függhet a konkrét feladattól.

Az extráknál tartva a Snapdragon 855 képfeldolgozó áramköre is tanult pár új trükköt, például támogatja a hardveres mélységfeldolgozást és objektumfelismerést, a HDR10+ jelfeldolgozást, és a HEIF formátumú képfájlok hardveres kódolását.

A Spectra 380 még arra is képes, hogy videofelvétel vagy élő videoközvetítés során valós időben lecserélje a kamerába beszélő személy mögötti hátteret, ez például a youtuberek életét teheti könnyebbé.

A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy a Qualcomm Snapdragon 855 nem egy szimpla termékfrissítés, a mérnökök jelentős mennyiségű energiát fektettek a legkülönfélébb aspektusainak az átdolgozásába és fejlesztésébe. Néhány hónap múlva piacra kerülnek majd az első ezt használó okostelefonok, akkor majd kiderül, hogy mire képes a rendszerlapka, mennyire sikerül kihasználniuk a képességeit a mobilgyártóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!