Alaposan felturbózza a chipjeit az Intel

intel processzor számítógép
Vágólapra másolva!
Leleplezte a következő generációs architektúráit a vállalat.
Vágólapra másolva!

Régóta várt bejelentésekkel szolgált szerdán az Intel, a vállalat szerint jövőre jelentős teljesítménybeli előrelépések történnek a processzorai terén. A tervek szerint az év második felében piacra kerülnek a már 10 nanométeres csíkszélességgel gyártott Ice Lake processzorai, ezekben a vadiúj Sunny Cove mikroarchitektúra dolgozik majd.

Forrás: Intel Corporation

Ez drámai változást jelent, hiszen a cég jelen pillanatban kapható termékei még a 2008-ban bemutatott Nehalem architektúra alapjaira épülnek, bár természetesen minden generációban történtek funkcionális és teljesítménybeli előrelépések, ezek pedig az idők során összeadódtak. A legutóbbi jelentős fordulópont a 2016-os Skylake termékcsalád volt, többek közt ebben vezette be a DDR4 támogatását a vállalat.

A Sunny Cove esetében az Intel fő céljai

  • az órajelenként végrehajtható utasítások (IPC) számának drámai növelése,
  • a kriptográfiával és gépi tanulással kapcsolatos műveletek új utasításkészletekkel való felgyorsítása,
  • továbbá a magok jobb skálázhatósága voltak.

Az utóbbiba az is beletartozik, hogy a Sunny Cove-tól akár 48 magot is képes lesz besuvasztani a processzoraiba a vállalat.

Az Intel egyelőre nem beszélt konkrétumokról, így nem világos, hogy milyen terhelések alatt mekkora teljesítménybeli előrelépésre lehet számítani.

Ezzel nincs vége a dalnak, a Sunny Cove architektúrás processzorok ugyanis már a 11. generációs, integrált Intel grafikus vezérlőket tartalmaznak. Ezek szintén óriási előrelépésnek ígérkeznek, a csúcsmodell körülbelül olyan teljesítményt nyújthat, mint az AMD Ryzen 3 2200G-be épített Radeon Vega 8.

Persze az olcsóbb, vagy alacsony fogyasztásúnak tervezett processzorokba valószínűleg jóval szerényebb képességű grafikus alrendszer kerül majd.

A grafikánál tartva az Intel megerősítette, hogy 2020-ban piacra kerülhetnek majd a dedikált videokártyái. Két külön architektúra lesz: az egyik az AMD Radeon és NVIDIA GeForce kártyákkal száll szembe a fogyasztói piacon, a másikat pedig adatközpontokba szánja a cég.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!