Az egyik májusi koncertjén tesztelték a technológiát.

Minden hírességnek vannak beteges zaklatói, a popcsillag Taylor Swift stábja konkrétan több száz ilyen személyt tart nyilván. Biztonsági szempontból kiemelkedő fontosságú, hogy a nyilvánvalóan segítségre szoruló egyének ne kerülhessenek a közelébe, hiszen potenciálisan veszélyesek lehetnek.

Taylor SwiftForrás: AFP/Lisa O'connor

A több tízezres látogatottságú koncerteken eddig körülbelül lehetetlen volt kideríteni, hogy a közismerten kockázatot jelentő személyek jelen vannak-e a közönség soraiban, azonban a technológia segíthet a problémán. Most kiderült, hogy Swift stábja idén májusban tesztelt egy ilyen megoldást: a kaliforniai Rose Bowl stadionban olyan terminálokat helyeztek ki a koncertjekor, amelyek fotókat készítettek az előttük megjelent személyekről.

A terminálok egy Tennessee államban lévő központba továbbították a fotókat, ahol az eszközökért felelős cég arcfelismeréssel megpróbálta kideríteni, hogy

a lefényképezett személyek rajta vannak-e az énekesnő ismert zaklatóinak a listáján.

A megoldás teljesen legális, hiszen az efféle koncertek zártkörű rendezvényeknek minősülnek, így a rendezőik szinte bármilyen megfigyelési módszert bevethetnek a biztosítása érdekében. A Swift stábja által használt terminálok egyébként próbákról készült videókat játszottak le, ezzel csalták a kamerájuk elé a látogatókat.

Egyelőre nem világos, hogy a technológia miként vizsgázott a koncerten, az arcfelismerés bekerül-e valamilyen formában az énekesnő biztonságát szavatolni próbáló megoldások közé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!