Biztonságosan lehet majd vírusokat futtatni a Windowsban

2018.12.20. 08:07

Izolált homokozót kap a Windows 10 következő kiadása.

Szuper hírrel szolgált a megbízhatatlan forrásokból érkezett fájlokat futtatók számára a Microsoft, a Windows 10 következő óriásfrissítésének legújabb nyilvános tesztelői változatában már bekapcsolható az operációs rendszer saját homokozója.

Így néz ki, mikor a Windows 10-ben fut egy virtualizált Windows 10Forrás: Microsoft

A funkció lényege, hogy a felhasználók elindíthatnak magában a Windows 10-ben egy újabb példányt a Windows 10-ből. Ez a második Windows 10 egy izolált virtuális számítógépben fut, így a benne futó szoftverek képtelenek elérni számítógépen futó „igazi" Windows 10-et, és a normál fájlrendszerében lévő állományokhoz sem férnek hozzá.

A virtualizált Windows 10 leállításakor minden elveszik, ami az adott munkamenet során történt vagy létrejött. A virtuális gép újbóli elindításakor mindig teljesen „tiszta" környezetet kapnak a felhasználók.

A Windows 10 beépített homokozó funkciója sajnos az otthoni felhasználóknak szánt Windows 10 Home rendszerben nem lesz elérhető, csak a Windows 10 Pro vagy Windows 10 Enterprise kiadást használók futtathatják benne a gyanús állományaikat.

A technikai részletek iránt érdeklődők a Microsoft blogbejegyzésében olvashatnak utána a részleteknek.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!