41 milliárdot kaszinózott el a mobilgyártó alapítója

gionee
Vágólapra másolva!
Felszámolás alá került a felfoghatatlan adósságot felhalmozott Gionee.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egymással párhuzamosan jó néhány kisebb kínai mobilgyártó is felkeltette pár éve a nemzetközi techsajtó figyelmét, de a többségük nem volt képes a Xiaomihoz vagy a Meizuhoz hasonlóan megvetni a lábát a globális piacokon. Az ilyen kevésbé szerencsés gyártók egyike a Gionee, valamilyen oknál fogva maximum más cégek neve alatt volt képes eljuttatni a készülékeit Kínán kívülre, például az amerikai BLU Mobile több telefonja is átcímkézett Gionee.

Forrás: Gionee

A gyártó háza tájáról már elég régóta nem hallottunk semmi érdekeset, a napokban pedig kiderült, hogy csődbe jutott a kínai mobilpiac olyan 4 százalékát uraló vállalat. Ugyan az alapítójának az állítása szerint a cég 3-5 éven belül képes volna profitábilisan működővé válni, de szinte biztosan felszámolják majd: a bíróságra benyújtott dokumentumok szerint a gyártó 20,2 milliárd jüanos,

bő 823 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Összesen 648 félnek tartozik, ezeknek körülbelül a fele bank. A beszállítói és a reklámügynökségei már hónapok óta várnak a pénzükre.

A történet további érdekessége, hogy a cég alapítója alaposan megütheti a bokáját, egyértelműen felmerült a felelőssége abban, hogy ilyen eszement összegű adósságot halmozott fel a vállalat. A bírósági dokumentumok alapján Liu Lirong valamikor a közelmúltban egyetlen fogadással elveszített 1 milliárd jüant,

durván 41 milliárd forintot egy kaszinóban.

Ez a fajta viselkedés enyhén szólva is felelőtlennek tűnik egy cégvezetőtől. Sőt, a többség valószínűleg nem is gondolná, hogy ennyi pénzt egyáltalán el lehet verni egy kaszinóban.

Lirong szerint az elúszott negyvenegy milliárd nem a Gioneeből kilapátolt pénz volt, de nem tartja kizártnak, hogy a múltban kölcsönvett némi pénzt a gyártó bankszámlájáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!