Nem javít egy súlyos sebezhetőséget a Facebook

Facebook's creator US Mark Zuckerberg waves before speaking on the opening day of the 2015 Mobile World Congress (MWC) in Barcelona on March 2, 2015. Phone makers will seek to seduce new buyers with even smarter Internet-connected watches and other wireless gadgets as they wrestle for dominance at the world's biggest mobile fair starting today. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Megint szétspammelhető a közösségi hálózat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években többször is előfordultak olyan incidensek a Facebookon, mikor trükkös spammereknek sikerült mindenféle szemetet megosztaniuk a facebookozók idővonalain, persze a tudomásuk és akaratuk nélkül. Ehhez általában egy linkre kellett csak rákattintaniuk a felhasználóknak, és máris megjelent a kéretlen tartalom az idővonalukon, emiatt pedig az ismerőseik hírfolyamában.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Ezután az áldozatok ismerőseinek egy része lekattintotta kíváncsiságból a spamet, mire ők is tovább terjesztették azt az ismerőseiknek. És ez így ment addig, amíg a Facebook meg nem állította az éppen aktuális spamtámadást.

Most kiderült, hogy a Facebook mobilappjaiban akad egy szándékos konfigurációs hiba, ami kivitelezhetővé teszi a spam fentebb taglalt, vírusszerű terjesztését. Alapvetően egyszerűen működik a dolog:

  • a felhasználók meglátnak egy linket a Facebookon, amin állítólag érdekes tartalmakat (és rengeteg reklámot) nézhetnek,
  • ezután a leendő áldozatok megnyitják a linket a Facebook beépített böngészőjében,
  • végül pedig rákoppintanak egy gombra, hogy elmúltak 16 évesek.

Itt történik meg a baj: a koppintás hatására a rosszindulatú weblap képes bármely szabadon választott linket megosztani az idővonalaikon.

A korra rákérdező felület valójában egy láthatatlan, facebookos linkmegosztó felületet is leokéz, mikor rákoppintanak az áldozatok.

A sebezhetőség megszüntetése elméletileg triviális volna, a Facebooknak csak meg kellene változtatnia a mobilappjába beágyazott böngészőmotor „hibás" beállítását. A cég viszont egyelőre nem hajlandó erre, a problémát bejelentett biztonsági kutatót azzal koptatta le, hogy a sérülékenység nem ad lehetőséget a felhasználói profilokban lévő adatok átállítására, így nem tartja sebezhetőségnek.

A felettébb sántító magyarázkodás hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy a beállítás megváltoztatása tönkretenné azt a cikkmegosztási módszert, aminek az alapvető tervezési hibáját kihasználják a spammerek.

Mint fentebb említettük, nem véletlen hibáról van szó: a Facebook szándékosan kapcsolt ki egy biztonsági funkciót a mobilappjaiban, hogy lehetővé tegye a linkmegosztási módszer működését. Emiatt a védelmi funkció bekapcsolása kellemetlen volna a Facebook és egyes webhelyek számára, de akkor is muszáj lesz lépnie a közösségi hálózatnak, különben

napokon belül világméretűvé válhat a spammelési probléma.

A biztonsági kutató látókörébe sem véletlenül került a sérülékenység, hanem egy franciául beszélő facebookozókat célzó, jelenleg is aktív spamkampány vizsgálata során akadt rá.

A sérülékenység csak a Facebook mobilappjaiban betöltött webhelyek esetén működik, a megszokott mobilos és számítógépes böngészőkből nem használható ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!