Japán is a mobilokat okolja a rosszabbodó látásért

asian teen smartphone clothes clothing shopping
Vágólapra másolva!
Egyre emelkedik a szemüvegre szoruló diákok aránya.
Vágólapra másolva!

Az idei év nagy részében Kína illetékes minisztériuma nem volt hajlandó újabb videojátékok piacra dobásához hozzájárulni, a helyzet csak az ünnepek előtt néhány nappal változott meg, tért vissza minden a régi kerékvágásba. A belföldi és külföldi kiadókat egyaránt enyhe pánikhangulatba küldő jelenséget hivatalosan azzal magyarázták, hogy a játékok jelentős mértékben okolhatóak a fiatalok egyre romló látásáért. A hírek szerint a jelenség igazi oka valójában az volt, hogy új vezető került a minisztérium élére, azonban a játékok jóváhagyásáért felelősök hónapokig nem tudták kideríteni, hogy folytathatják-e az aktuális irányelvek alapján a játékok osztályozását. A legfelsőbb szintekről jövő utasítások hiányában nem mertek semmit sem tenni.

Forrás: mentatdgt / Pexels

Így vagy úgy, de a fiatalok rengeteg mobilozása és a rosszabbodó látásuk között ettől még lehet kapcsolat. Japán felettébb széles spektrumú Oktatási, Kulturális, Sportügyi, Tudományos és Technológiai Minisztériuma egy friss kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy folytatódott a diákok látásának trendszerű romlása az országban, ennek az okát pedig a rengeteg képernyőnézésben, továbbá a mobilos játékokkal való szórakozásban látja.

A kutatás szerint a Japánban szabványos látásélességi teszten a diákok 25,3 százaléka nem képes megugrani a normálnak tekintett látáshoz szükséges szintet, ami rekordmagas érték. Az általános iskolások körében 34 százalék, míg a középiskolásak esetében 67 százalék a rosszul látók aránya.

A Newzoo piackutató intézet szerint Japán a videojátékok harmadik legnagyobb piaca: 67,6 millió gamer van az országban, akik az előrejelzés szerint csak az idei évben 19,2 milliárd dollárt költhetnek a hobbijukra. A játékosok táborába sorolt férfiak 41 százaléka, míg a nők 32 százaléka játszik mobiljátékokkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!