Szinte lehetetlenné válhat az online kártyacsalás

idemia motion code cvv bankkártya credit card debit card payment
Idemia Motion Code bankkártya
Vágólapra másolva!
Óránként változhat a jövőben a bankkártyák CVV-kódja.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években rendkívül nehézzé vált a netbankokon keresztül pénz lopni az ügyfelek bankszámláiról, hiszen a bankok kétlépcsős hitelesítést vezettek be. Egyes pénzintézetek már a netbanki felületre való belépéskor, míg mások csak az utalási megbízások feladásakor bekérnek egy tipikusan SMS-ben kiküldött jóváhagyási kódot az efféle lopások megelőzése érdekében. Ha a tolvaj meg is tudja szerezni vagy ki tudja találni az ügyfél netbankos felhasználói nevét és jelszavát, pénzt nem tud leemelni a számlájáról anélkül, hogy fizikai hozzáférése volna az áldozat telefonjához.

Idemia Motion Code bankkártya Forrás: Idemia

Ettől függetlenül az online fizetésre alkalmas bankkártyákkal továbbra is vissza lehet élni: ha a tolvaj képes leírni vagy egy webhelytől kilopni a kártya számát, lejárati idejét és CVV-kódját,

akkor fizethet vele az interneten.

Ha minden jól megy, akkor néhány éven belül ez a probléma szinte teljesen a múlttá válhat, az egyesült államokbeli PNC Bank a napokban megkezdte az első dinamikus CVV-vel rendelkező bankkártya szűk körű tesztelését.

Az Idemia által tervezett Motion Code bankkártya különlegessége, hogy rendszeres időközönként megváltozik a hátlapján a CVV-kód. Az aktuális kódot a kártyán lévő e-ink kijelzőről olvashatják le az ügyfelek.

A megoldás lényegében ugyanúgy működik, mint a kétlépcsős hitelesítési kódokat generáló mobilappok: a kártyába integrált mini számítógép teljesen offline, saját maga generálja le az éppen aktuális kódot. Az Idemia szerint ha óránként kell új kódot generálni, akkor előreláthatóan négy évet bír ki a bankkártyába ágyazott elem.

Forrás: Idemia

A kódgenerálós bankkártya végfelhasználói szempontból tökéletesen ugyanúgy működik, mint a jelenlegi modellek. Nem csatlakozik az internethez, nem kell töltőre dugni, nem kell elemet cserélni benne, nem kell okostelefonhoz párosítani, és nem kell a jelenlegi kártyáknál gyakrabban cserélgetni.

Működik, és kész.

A kártya egyetlen hátránya, hogy számottevően drágább a normál modelleknél: a klasszikus kártyák gyártása olyan 2-4 dollárba (560-1100 forintba), míg a kódcserélősé 12 dollárba (3400 forintba) kerül. Ez tényleg többszörös költséget jelent, de egyáltalán nem mellbevágó összegről van szó.

Forrás: Idemia

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Idemia új generációs bankkártyája elsőként a VISA kínálatában tűnhet majd fel, a vállalat már kidolgozta a szerveroldali működéséhez szükséges háttértechnológiát.

A PNC Bank is VISA kártyákat adott a tesztjében résztvevő vállalatoknak.

Jó kérdés, hogy mikor kezdhet el terjedni az új generációs bankkártya. Csak reménykedhetünk benne, hogy pár éven belül széles körben elérhetővé válik majd a bankoknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!