Perli a Siri héber hangja az Apple-t

2018.12.29. 12:06

Sokként érte, hogy az ő hangján beszél az asszisztens.

A digitális tartalmaink manapság a lehető legfurább helyeken és formákban jelenhetnek meg. Az Apple Siri hangasszisztens héber hangja most pert indított Izraelben az Apple ellen, állítása szerint ugyanis a vállalat a tudta és a felhatalmazása nélkül használja a hangját. Emellett sérelmezi, hogy a Siri olyan szexista, rasszista, vagy egyéb módon gyűlöletkeltő dolgokat is mondhat, amire ő soha nem lenne hajlandó, vagy akár konkrétan illegálisak.

A kép csak illusztráció (Apple iPhone 8)Forrás: Apple

A főállásban rádiósként dolgozó, de a Waze héber narrátoraként is ismert Galit Gura-Eini úgy lett a Siri héber hangja, hogy még pár éve hajlandó volt némi fizetségért cserébe hangmintát szolgáltatni a Nuance Communications nevű cégnek. Eredetileg ez a vállalat adta a Siri hangfelismerési technológiáját.

Azt nem tudta, hogy milyen célból kellenek a hangminták.

A Siri héber verziójának 2016-os elindulásakor Gura-Einit sokként érte, hogy az ő hangját használja a Siri, és megkérte az idei év elején az Apple-t egy másik hangra való átállásra Az Apple nem volt hajlandó foglalkozni a kérésével: a cég ügyvédei szerint egyrészt a Siri hangja végső soron csak algoritmusok által összefűzött szótagokból áll, másrészt pedig joguk van a hangminták használatára.

Gura-Eini most beperelte az Apple-t, azzal az érvvel, hogy annak idén csak a hangja „törvényes" használatára adott engedélyt. Emellett olyan 250 ezer izraeli sékel, körülbelül 18,6 millió forint kártérítésre is igényt tart.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!