Milliárd dollárokat veszített saját magán az Apple

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook presents the newest products of the company at the Steve Jobs Theatre of the Apple Park, the new company headquarters of the iPhone manufacturer in Cupertino, US, 12 September 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Christoph Dernbach/dpa
Vágólapra másolva!
Kész csődnek bizonyult a vállalat részvényvásárlási programja.
Vágólapra másolva!

Már hónapok óta nő a feszültség a tőzsdéken, ezt pedig a stabilan kegyetlen profitot termelő vállalatok is megérzik. A jelenség egyik legnagyobb vesztese az Apple, a vállalat már jó ideje agresszívan vásárolja a saját részvényeit, részben hogy kielégítse egyes meglévő részvényeseinek az igényeit, részben pedig hogy minél nagyobb tulajdoni hányadot szerezzen saját magában.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Christoph Dernbach

A The Wall Street Journal (via 9to5Mac) szerint az idei évben gyakorlatilag egy katasztrófa volt a cég részvényvásárlási programja. Az idei első félévben a vállalat 63 milliárd dollárt költött a papírjainak visszavásárlására, ebben az időszakban olyan 155-190 dollár között ingadozott az árfolyama. Igen ám, csak épp ez elmúlt hetekben rossz irányba szárnyalt a papírjainak értéke, december 24-én még 147 dollár alatt is járt, ami az idei év legrosszabb eredménye volt.

Momentán az a mérleg, hogy a 2018 első felében történt vásárlásain 9 milliárd dollárt bukott az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!