Nem sértette meg a lefotózott nő jogait a Google

People relax at Museon arts park in Moscow telephone young people city residents HORIZONTAL landscape genre leisure everyfay life
5520372 05.06.2018 Girls taker photos in Museon arts park, Moscow. Sergey Pyatakov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Azt sérelmezte, hogy a cég arcfelismeréssel feldolgozta a képeket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban a kemény jogszabályok miatt nem megszokott a praktika, de a világ többi részén a Google és a társai már jó ideje használnak arcfelismerést a közösségi hálózataikon és a képtároló szolgáltatásaikban. Ennek általában az a célja, hogy kategorizálási célból automatikus meg tudják jelölni a felhasználók által feltöltött fotókon lévő személyeket.

A kép csak lillusztráció Forrás: Sputnik/Sergey Pyatakov

Ugyan az USA nagy részében ezt teljesen szabadon megtehetik a cégek, azonban Illinois államban van egy törvény, amely elég jól szabályozza a biometrikus információk felhasználásának a körülményeit. Többek közt azt is kimondja, hogy ha cégek valamilyen okból el kívánják készíteni valaki biometrikus azonosítóit, azaz például egy fotó alapján feltérképeznék az arcának a jellemzőit, akkor

ahhoz az adott személy hozzájárulását kell kérniük.

Emiatt egy helyi nő 2016-ban pert kívánt indítani a Google ellen, állítása szerint a cég arcfelismerő algoritmusai engedély nélkül feldolgozták az arcát a Google Fotók szolgáltatásban. Erre úgy került sor, hogy szerepelt 11 darab fotón, amelyeket egy ismeretlen feltöltött a Fotók szolgáltatásba.

Az illetékes bíró a napokban kidobta az ügyet, nem fogja ténylegesen megindítani a peres eljárást.

Indoklása szerint a nő nem szenvedett semmilyen megállapítható hátrányt az incidens miatt.

Sejthetően nem csak a Google keveredett jogi bonyodalomba arcfelismerési technológiái miatt az államban: a Snapchat elleni csoportos per jóváhagyásáról vagy elutasításáról még nem született döntés, de a Facebook elleni csoportos per 2018 áprilisában már zöld utat kapott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!