Semmi zaj, csak az igazi zene hallatszik a Sony új füleséből

WH-1000XM3
Ezzel a mozdulattal tudjuk kiváltani a levételt.
Vágólapra másolva!
Már a harmadik generációnál tart a Sony zajszűrős nagyfülese. Az xm3-nak nincs egyszerű dolga, mert az elődök magasra tették a lécet. Nézzük, sikerült-e még feljebb tolni.
Vágólapra másolva!

Most nem fogjuk a jól bevált, krimis fordulatokat végigvinni, és már az elején lelőjük a poént:

A Sony WH–1000XM3 minden elődjénél jobb lett, sőt a zajszűrős fülesek piacán nem sok ellenfele van!

Mi van a dobozban?

A dobozban egy egyszerű, de elegáns bőrtok van, ebben pedig maga a füles és a hozzá való USB töltőkábel, valamint egy hangszórókábel a jack-csatikkal, ha nem szeretnénk – vagy nem tudjuk – a Bluetooth kapcsolatot használni. Emellett találunk még itt egy úgynevezett repülőgép adaptert. Bár ez utóbbit az elmúlt 10 évben semelyik repülőn nem tudtuk volna használni, de biztos van még olyan légitársaság, aki ilyen elkülönített sávokkal adja a zenét a gépein – Laoszban, vagy Venezuelában esetleg.
Szóval a fülest kicsomagolva egy gyors biztonsági töltés után el is kezdtük használni a fülest.

Megtehettük volna ezt úgy, hogy simán párosítjuk a telefonunkkal és kész, de inkább letöltöttük az App Store-ból a Sony Headphones Connect alkalmazást (iPhone, Android) és azon keresztül egy halom beállításhoz fértünk hozzá.

A környezethez is alkalmazkodik

Igen, az XM3-as a telefonunkon található alkalmazás segítségével információkat nyer ki a telefonunkból arról, hogy éppen merre járunk, mit csinálunk és ahhoz igazítja a működését. Ez lehet, hogy egy kicsit ijesztőnek hangzik, de elképesztően kényelmes, hogy nem kell folyton állítgatni, ki-be kapcsolgatni a zajszűrést. Mert például ha a rendszer azt érzékeli, hogy passzívan utazunk, vonaton, repülőn, vagy egyéb járművön, teljes erőre kapcsol és minden zajt kiszűr, hogy a zenehallgatást ne zavarja a kerekek zakatolása, vagy a mögöttünk ülő gyerek sírása.

Ezzel a mozdulattal tudjuk kiváltani a levételt Forrás: Origo

Ugyanakkor ha egy váróteremben ülünk, a rendszer átengedi azokat a hangokat, melyek a hangosbemondóból érkeznek, így mindig tudni fogjuk, ha minket szólítanak a gépünkhöz.

Elég menő az érintéses vezérlőfelület

Természetesen mi magunk is eldönthetjük, hogy mikor szeretnénk mindent hallani a külvilágból. Ekkor csak annyit kell tennünk, hogy a tenyerünkkel letakarjuk a fülest a jobb fülünkön. Ekkor, amíg a tenyerünk ott van, a zene lehalkul és a környezeti zajokat felerősítve beengedi a rendszer. Ennek csak annyi a hátránya, hogy aki ezt a fülest nem ismeri, hülyének fog nézni bennünket, hogy miért nem vesszük le beszélgetés közben.

Egyébként a rendszer vezérlése is ilyen érintésérzéken alapon működik. A füles oldalán kell huzigálni az ujjainkat a következő módon.

a füles oldalán gesztusokkal tudjuk vezérelni a lejátszást. Forrás: Origo

Ennek egyébként az az egy hátránya, hogy hideg időben, bőrkesztyűvel, vagy lehűlt ujjakkal nem igazán tudjuk használni a dolgot és mivel hagyományos, gombos vezérlés itt nem áll rendelkezésre, a telefonunkon leszünk kénytelenek vezérelni a zenét (igen, mint az ősemberek).

Hangzásvilág

Valójában a Sony WH–1000XM3 kialakítása és vezérlése is elég meggyőző, de az igazi ereje a zenehallgatás során mutatkozik meg.

Gyönyörű magas hangjaival és erőteljes mélyeivel minden műfaj kedvelőit ki tudja szolgálni.

Mi először rockzenével hajtottuk, amit a Queen és a Nine Inch Nails számai képviseltek. Itt olyan elementáris élményt kaptunk, mintha egy jó kis koncerten ugráltunk volna az első sorban. Szinte a mellkasunkat nyomó mélyhangokat is éreztük.

Hogy egy kicsit megnyugodjunk, könnyedebb vizekre eveztünk és Loreena Mckennitt párizsi koncertlemezét hallgattuk egy kicsit, ami azért volt érdekes, mert itt a nagybőgőtől a tekerőlanton keresztül a hátfáig és a hegedűig a legkülönfélébb hangszereket hallgathattuk meg. És micsoda minőségben! A Dante's Prayer végén például a hegedűfutam olyan magasságokba futott, hogy azt csoda volt hallgatni.

A próba kedvéért kipróbáltuk a rendszert kábelről is egy Audio Technica AT-LP5-ös lemezjátszó és egy Marantz NR1608-as erősítővel és azt tapasztaltuk, hogy a füles erre a célra is tökéletes. Egy Senheiser HD598-assal párba állítva sem vallott szégyent, szóval egy igazi mindenest kap a leendő vásárlója.

Mindezt figyelembe véve a füles 110 000 forint körüli ára ha nem is éppen baráti, de mindenképp jó vétellé teszi azt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!