Újraindulhat a kavarás az USB-C kábelek körül

vernee apollo lite usb type-c pump töltés csatlakozó
Az USB Type-C csatlakozón keresztül villámgyorsan feltölthető az akkumulátor
Vágólapra másolva!
Hitelesítési megoldással tennék biztonságossá a kábeleket.
Vágólapra másolva!

Rögösen kezdődött a fordítva is bedugható USB Type-C szabvány terjedése, az első időszakban még azt sem vehették biztosra az új és drága telefonjukhoz vagy laptopjukhoz USB-C kábelt vásárlók, hogy egyáltalán működőképesek-e a zsinegek, továbbá nem fogják tönkretenni az eszközeiket. Sajnos többször is előfordult, hogy a hivatalos szabványnak nem megfelelő kábelek zárlatot okoztak az eszközökben.

USB Type-C Forrás: Origo

Az USB Implementers Forum most megoldaná a problémát, elindította az USB Type-C Authentication Program nevű kezdeményezését. Az opcionális program lényege, hogy a gyártók azonosítólapkákat tehetnek a laptopokhoz és mobilokhoz hasonló kütyüikbe, a töltőkhöz és fülhallgatókhoz hasonló perifériáikba, továbbá magukba az USB kábelekbe.

Az extra lapka közölni tudja a hozzácsatlakoztatott eszközökkel, hogy az adott eszköz vagy kábel teljesen megfelel az USB-C szabványnak.

Ez szép és jó, csak épp az eszközgyártók opcionálisan letilthatják majd az olyan eszközökkel és kábelekkel való együttműködést, amelyek nem tudják hitelesíteni magukat.

Tegyük fel, hogy valaki vesz egy olyan okostelefont, amely szigorúan megköveteli a hitelesítéssel rendelkező kábelek és a perifériák használatát. Ez a mobil nem lesz hajlandó egyetlen olyan USB-C porton csatlakozó perifériával, USB kábellel, vagy éppen az USB kábel másik végére dugott eszközzel kommunikálni, ami nem tudja hitelesíteni magát.

Forrás: Intel

Ha mondjuk a vásárló tölteni kívánja a telefon akkuját, akkor nem csak az USB-C kábelnek, de az áramforrásként használni kívánt fali töltőnek vagy számítógépnek is hitelesítettnek kell lennie. A régebben beszerzett, nem hitelesített USB-C portos kábelei, töltői, fejhallgatói és fülhallgatói nem lesznek kompatibilis az új mobiljával.

A probléma részleges megoldása érdekében a hitelesítési eljárást implementáló eszközök gyártói dönthetnek úgy, hogy a hitelesítetlen perifériák és kábelek használatakor is lehetővé teszik a töltést vagy az adatkommunikációt. Például megtehetik azt, hogy csak a töltést tiltják le, így ha valaki kábellel csatlakoztatja a hitelesítetlen laptopjára a telefonját, akkor fájlok másolgatására, a mobilhoz járó szoftverrel való adatmentésre továbbra is lehetősége nyílik.

További gond, hogy amennyiben csalók képesek feltörni a hitelesítést, majd nekiállnak hamisított chipeket gyártani és értékesíteni a gagyiban utazó kábelgyártóknak, akkor értelmét veszti a hitelesítési program.

Hírünk írásáig egyetlen gyártó sem közölte, hogy részt kíván venni az USB Type-C Authentication Programban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!