Óriási hibát rejt a Google Drive

Portrait of an attractive woman at table, praying position Beautiful Sparse Computer Test Results Student Photography Girls Teenage Girls Women Females Incentive Bookshelf Pleading Open Plan E-Mail Young Adult Praying Sitting Waiting Thinking Studying Bea
Portrait of an attractive woman at table with cup and laptop, book, notebook on it, praying position. Bookshelf at the background, concept photo
Vágólapra másolva!
Kéretlen fájlokkal spammelhetőek a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus levelezőszolgáltatások spamszűrőinek fejlődésével végre sikerült a lehető legkevésbé bosszantóvá tenni a sok esetben nem csak kéretlen, de rosszindulatú levelek tömeges érkezését. Megállítani ugyan nem sikerült a spameket, de legalább nagy hatékonysággal a dedikált Spam mappába kerülnek, így nem zavarják a normál levelezést, és pillanatok alatt tömeges törölhetőek. Sajnos hamarosan újfajta spammelési módszer válhat divatossá, az áldozatok a Google-fiókokkal rendelkezők lehetnek, és nem tudnak majd védekezni ellene.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Fizkes

A Google felhőtárhelyének egyik szuper funkciója, hogy a felhasználók megoszthatnak egymással fájlokat és mappákat. A megosztó félnek csupán ki kell jelölnie a megosztandó tartalmakat a Drive felületén, majd egy párbeszédablakban meg kell adnia a címzett gmailes címét, és kész is. Ezután a másik fél a Drive „Velem megosztva" lapján találja a vele megosztott tartalmakat: megnézheti és letöltheti azokat, egyes dokumentumok esetén akár a közvetlen szerkesztésükre is lehetősége nyílhat.

Két orbitális probléma van a megoldással:

  • a felhasználók nem tudják fehérlistás vagy feketelistás módszerekkel szabályozni, hogy ki küldhet tartalmakat a „Velem megosztott" mappájukba,
  • ráadásul hiába távolítják el a kéretlen szemetet a „Velem megosztott" mappájukból, a keresőmező használatakor az továbbra is feltűnik a keresési találatokban.

Ez már évek óta így működik, de eddig nem volt belőle komoly probléma. A Google szerint a Drive is rendelkezik spamszűrővel, talán ez is közrejátszhat abban, hogy az ügyeskedők nem álltak neki már régen tömegesen kártevőket, kártevőket tartalmazó vagy adathalászatot folytató weblapokra mutogató linkeket, másokat megszemélyesítő dokumentumokat küldözgetni a Google Drive felhasználóinak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a bárki által használható Google-szolgáltatásoknak vállalati verziója is létezik, rengeteg cég használja ezeket többek közt a levelezési és fájlmegosztási igényeire.

A vállalati felhasználóknak is ugyanígy lehetséges bosszantó vagy kártékony szemetet küldözgetni.

A probléma azért most kapott figyelmet, mert egy szoftverfejlesztőként dolgozó, fiatal nő folyamatosan a bántalmazó exbarátja által készített képeket kap a Google Drive tárhelyébe. Nem világos, hogy milyen természetű képekről van szó, de nem kíváncsi rájuk. Viszont semmilyen lehetősége sincs arra, hogy letiltsa a fájlok fogadását a volt barátjától, a Google ügyfélszolgálata pedig nem tudott segíteni neki a problémája megoldásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!