A jeges Balaton a telefon hátulján

fznor
A jeges Balaton és az intelligens kamerák!
Vágólapra másolva!
Egy különleges, kifejezetten a magyarok szívét megdobogtató színnel, nagy kijelzővel és korrekt kamerákkal érkezett egy új készülék a Honor középkategóriás kínálatának aljára. Megnéztük, mit tud, és hogy a színén kívül akad-e olyan tulajdonsága, amiért tényleg bele lehet szeretni.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben azt tapasztalhattuk, hogy a korábban kifejezetten jól árazott Honor-telefonok is kicsit elszálltak pénzügyileg, így érdekes megnézni, hogy a középkategóriába szánt Honor 10 Lite mit tud, és hogy a kínai gyártó ezúttal tényleg megfelelően lőtte-e be az árat.

Külső: Balaton!

A hozzánk érkezett telefon hátlapjának színe a "Jeges Balaton" fantázianevet kapta. Ez külföldön simán csak égszínkék, nálunk azonban a közönség úgy gondolta, hogy egy érdekesebb nevet szavaz meg, ami kifejezetten szimpatikus, elvégre ki ne akarna egy Balaton-színű telefonnal mászkálni. A műanyagból készült hátlap valójában egyfajta színjátszós szürkés-kékes történet, és élőben sokkal menőbb, mint a képeken.

A jeges Balaton és az intelligens kamerák! Forrás: Origo

A műanyag kialakítás ellenére a minőségérzet és az összeszerelés teljes rendben van, persze az ujjlenyomatok és a kosz nagyon gyorsan meglátszik rajta. Elölről az IPS LCD kijelző uralja a készüléket: a 6,21 hüvelykes, 2340x1080-as képernyő alján találunk egy kicsivel nagyobb keretet, felülről pedig ezúttal csak egy pici, csepp alakú kamera lóg be, nem a zavaró és széles szenzorsziget. A kijelző egyébként ebben a kategóriában teljesen szuper, egyedül a kontrasztarányát és a maximális fényerejét (406 nit) érheti némi rossz szó, de ezek sem olyan vészesek, hogy túl sokat foglalkozzunk velük.

Alul találjuk a 3,5mm-es audio jacket, ami pozitívum (mármint, hogy nem maradt le), valamint a töltőbemenetet, ami viszont sajnos nem USB-C-s, hanem még a régebbi, hagyományos microUSB. Hátulra pedig a dupla kameraegység, valamint a középre helyezett ujjlenyomat-olvasó került, utóbbi megbízhatóan és gyorsan teszi dolgát. Elérhető egyébként az arcfelismerés is, de mivel ez csak az előlapi kamerára támaszkodik, mindenféle szenzorokat nélkülözve, érdemesebb inkább elkerülni, mert ha nem jók a fényviszonyok, hamar bemondja az unalmast.

Kis könnycsepp a kijelző tetején Forrás: Origo

Teljesítmény és akkumulátor: minden rendben

A microUSB-n keresztül 10 W-os, 2 amperes töltővel vezethetjük be a naftát a telefonba, ami így nem jelent túl gyors töltést, és habár a 3400 mAH-s telep ma már nem számít kiemelkedően nagynak, de szerencsére a kifejezetten gazdaságosan működő processzornak, és a jól összerakott rendszernek hála egyáltalán nem kizárt, hogy csak kétnaponta kelljen tölteni a készüléket.

A kraftról a Huawei saját fejlesztésű, 12 nanométeres eljárással készült középkategóriás chipje, a HiSilicon Kirin 710 gondoskodik. A teljesítményre kihegyezett 4 x 2,2 GHz-es Cortex-A73-es, valamint takarékosságra belőtt 4 x 1,7 GHz-es Cortex-A53-as maggal összesen nyolc magot vonultat fel, és az ereje bármilyen normális felhasználásra bőségesen elég.

A régi microUSB-n keresztül kell tölteni. De van audio jack! Forrás: Origo

Sajnos emellé az európai modellekben csak 3GB memória társul a keleti változat 4GB-ja helyett, de Honor telefonok androidos felülete, az EMUI jól optimalizált, így többnyire mindenféle akadás, döccenés nélkül fut, és csak akkor kezd el magától bezárni alkalmazásokat a háttérben, ha már tényleg elég sokat nyitottunk meg. Egyébként a Honor 10 Lite megkapta az Android és az EMUI legfrissebb, 9-es verzióját, szintén friss biztonsági csomaggal, úgyhogy ezen a téren minden oké.

Kamera: intelligencia a középkategóriában

Habár a Kirin 710-es processzorba nincs beépítve mindenféle mesterséges intelligenciás és egyéb feldolgozást turbózó segédegység, a Honor 10 Lite hátulján azért ott virít a felirat, hogy itt bizony M.I.-s kamerát kaptunk a pénzünkért. Persze, manapság már mindent ezzel kell eladni, de ahogy a Huawei/Honor készülékeinél megszokhattuk, ez leginkább azt jelenti, hogy a telefon képes felismerni a kamera által látott témát, és annak megfelelően állítja a különböző értékeket, hogy látványosabb (de nem feltétlenül természetesebb, vagy objektíven nézve jobb) fotót kapjunk végeredményül.

Ez nagyon szépen működik a Honor 10 Lite-nál is, a 13 megapixeles, autófókuszos, f/1,8-as rekeszértékkel csatába küldött főkamera pedig dicséretesen helyt áll. Ebben a kategóriában, jó fényviszonyok mellett kifejezetten jól kiegyensúlyozott, részletgazdag képeket lehet vele lőni, ráadásul még akkor sem marad kifejezetten szégyenben, ha elkezd lemenni a nap, de persze itt már csodára nem kell számítani.

A kijelzőnek maradt egy kis "álla" alul Forrás: Origo

A mellé tett 2 megapixeles második kamera alapvetően nem tesz sokat hozzá a munkához, leginkább az olyan effektusoknál segít, mint a háttérkimosásos portré mód. Persze, ez megvalósítható egy lencsével is, de hát tudjuk, hogy ma már kötelező legalább kettőt odapakolni a telefon hátuljára.

Videózás tekintetében viszont ne számítsunk sokra, ahhoz jellemzően pár kategóriával feljebb érdemes okostelefont nézni. 1080p-s felbontás mellett lehetőségünk van 60fps-sel rögzíteni, ahol nem lesz az igazi a végeredmény, úgyhogy érdemesebb 30fps-nél maradni, azonban a képstabilizálás hiánya miatt ez is leginkább az alkalmi poénos pillanatok megörökítésére alkalmas, mintsem komolyabb felvételek készítésére.

Értékelés, vélemény

A Honor 10 Lite-ot függetlenül 77 900 forintért lehet megvásárolni, amivel ezúttal a cég tényleg jól lőtte be az árát. Egy pici fájdalmat éreztünk a régi USB-csatlakozó és a 3GB memória miatt, azonban a 64GB tárhely teljesen korrekt ebben a szegmensben, a nagy és látványos kijelző, valamint a szép (bár műanyag) hátlap és az egész jó fotós képességek abszolút kívánatossá teszik a készüléket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!