Arcfelismerésre is képes a high-tech ajtózár

2019.01.09. 08:07

Összesen hatféle módon nyitható ki, akár ujjlenyomattal is.

Nem csak piackész termékek akadnak nagy számban a CES-en, a tőkeerős cégek koncepciótermékei mellett kisebb vállalkozások prototípusai is megcsodálhatóak. Ilyen az Elecpro is, a vállalat kulcsmentessé tenné a bejárati ajtók nyitását US:E Smart Lock nevű okosajtózárával.

Elecpro US:E Smart LockForrás: Elecpro

Egy igazi minden egyben megoldásról van szó, az okosajtózárat összesen hatféle módszerrel lehet kinyitni: klasszikus kulccsal, kocsikhoz adotthoz hasonló távirányítóval, mobilappal, kódpötyögéssel, ujjlenyomat-olvasással és arcfelismeréssel. A nyitási opciók közül az ujjlenyomatozás és az arcfelismerés mondhatóak a legérdekesebbnek, az előbbi a konzervatívabb, míg az utóbbi a stresszelésre kevésbé hajlamosak kedvence lehet.

Elecpro US:E Smart LockForrás: Elecpro

A cég szerint az arcfelismerőt nem lehet a lakás valamelyik lakóját ábrázoló fotóval vagy videóval átverni, hiszen nem egy szimpla szoftveres képfeldolgozást használó megoldásról van szó, hanem az Apple Face ID-hez hasonlóan infravörös nyalábokkal

3D-ben is letapogatja a zárat kinyitni kívánók arcát.

Az okosajtózár két darab elemmel működik, ezeket tipikusan évente kell cserélni, és ha lemerülnek, akkor átmenetileg csak kulccsal nyitható a zár. A kütyühöz több felhasználó is hozzápárosítható, a közvetlen családtagok vagy lakótársak mellett a megbízható személyeket is fel lehet venni a zárat kinyitni képes személyek közé.

Elecpro US:E Smart LockForrás: Elecpro

További érdekes trükk, hogy a wifihez csatlakoztatható eszköz okoscsengőként is használható. Csengetés esetén a lakó például a kanapéja kényelméből megnézheti az okostelefonján, hogy ki áll az ajtó előtt, és távolról cseveghet is az illetővel. Akár képet is készíthet róla, ami nagyon jól jöhet például a zaklatók elleni bizonyítékgyűjtéskor.

Pro tipp: aki manapság bekopog valakihez, és kameraszerűséget lát az ajtón, az jobban teszi, ha nem vág vicces arcokat ácsorgás közben, a végén felkerül velük a Facebookra.

Az Elecpro US:E Smart Lock jelenleg még előfinanszírozható a Kickstarteren, de a projekt már elérte az anyagi célját. A korai vásárlók elvileg idén májustól kezdve kaphatják majd meg az okosajtózáraikat.

A termék kétféle változatban lesz elérhető: az arcfelismerés nélküli modell teljes ára 219 dollár, míg az arcfelismerést is támogató kiadásé 339 dollár lesz. Átszámítva nettó 62 és 95 ezer forintokról van szó.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!