Arcfelismerésre is képes a high-tech ajtózár

elecpro use smart lock okosajtózár
Elecpro US:E Smart Lock
Vágólapra másolva!
Összesen hatféle módon nyitható ki, akár ujjlenyomattal is.
Vágólapra másolva!

Nem csak piackész termékek akadnak nagy számban a CES-en, a tőkeerős cégek koncepciótermékei mellett kisebb vállalkozások prototípusai is megcsodálhatóak. Ilyen az Elecpro is, a vállalat kulcsmentessé tenné a bejárati ajtók nyitását US:E Smart Lock nevű okosajtózárával.

Elecpro US:E Smart Lock Forrás: Elecpro

Egy igazi minden egyben megoldásról van szó, az okosajtózárat összesen hatféle módszerrel lehet kinyitni: klasszikus kulccsal, kocsikhoz adotthoz hasonló távirányítóval, mobilappal, kódpötyögéssel, ujjlenyomat-olvasással és arcfelismeréssel. A nyitási opciók közül az ujjlenyomatozás és az arcfelismerés mondhatóak a legérdekesebbnek, az előbbi a konzervatívabb, míg az utóbbi a stresszelésre kevésbé hajlamosak kedvence lehet.

Elecpro US:E Smart Lock Forrás: Elecpro

A cég szerint az arcfelismerőt nem lehet a lakás valamelyik lakóját ábrázoló fotóval vagy videóval átverni, hiszen nem egy szimpla szoftveres képfeldolgozást használó megoldásról van szó, hanem az Apple Face ID-hez hasonlóan infravörös nyalábokkal

3D-ben is letapogatja a zárat kinyitni kívánók arcát.

Az okosajtózár két darab elemmel működik, ezeket tipikusan évente kell cserélni, és ha lemerülnek, akkor átmenetileg csak kulccsal nyitható a zár. A kütyühöz több felhasználó is hozzápárosítható, a közvetlen családtagok vagy lakótársak mellett a megbízható személyeket is fel lehet venni a zárat kinyitni képes személyek közé.

Elecpro US:E Smart Lock Forrás: Elecpro

További érdekes trükk, hogy a wifihez csatlakoztatható eszköz okoscsengőként is használható. Csengetés esetén a lakó például a kanapéja kényelméből megnézheti az okostelefonján, hogy ki áll az ajtó előtt, és távolról cseveghet is az illetővel. Akár képet is készíthet róla, ami nagyon jól jöhet például a zaklatók elleni bizonyítékgyűjtéskor.

Pro tipp: aki manapság bekopog valakihez, és kameraszerűséget lát az ajtón, az jobban teszi, ha nem vág vicces arcokat ácsorgás közben, a végén felkerül velük a Facebookra.

Az Elecpro US:E Smart Lock jelenleg még előfinanszírozható a Kickstarteren, de a projekt már elérte az anyagi célját. A korai vásárlók elvileg idén májustól kezdve kaphatják majd meg az okosajtózáraikat.

A termék kétféle változatban lesz elérhető: az arcfelismerés nélküli modell teljes ára 219 dollár, míg az arcfelismerést is támogató kiadásé 339 dollár lesz. Átszámítva nettó 62 és 95 ezer forintokról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!