Újítást kapnak a laptopok tapipadjai

synaptics zpad touchpad laptop notebook tapipad
Synaptics ZPad
Vágólapra másolva!
Eddig csak a MacBookokban volt elérhető a vibrálós touchpad.
Vágólapra másolva!

Időnként nem a kritikus fejlesztések, hanem a kisebb jelentőségű dolgok képesek a legnagyobb mértékben javítani a laptopozók életminőségét. Ilyen az, mikor merevlemez helyett SSD dolgozik a gépben, vagy éppen a létező legolcsóbb helyett egy jól megtervezett billentyűzeten kell naphosszat gépelni.

Synaptics ZPad Forrás: PCMag

Az Apple még 2015-ben vezetett be egy efféle fejlesztést a MacBook laptopokban: amikor a felhasználó kattint egyet a touchpad felületének bármely pontján, akkor egy gombnyomásra megtévesztésig hasonlító vibrálás formájában enyhe fizikai visszajelzést kap arról, hogy megtörtént a klikkelés.

A fizikai gombok nélküli, csak vibrálós visszajelzést használó touchpad végre a nem Apple-féle laptopokban is megjelenhet, a Synaptics bemutatta az első ilyen megoldását a CES-en.

Akkora újdonságról van szó, hogy a laptopgyártók sem tudhatnak hosszú ideje a ZPad létezéséről, formálisan még egyikük sem döntött a használata mellett. Ez minden bizonnyal a közeli jövőben meg fog változni, elsőként a drágább notebookokban tűnhet fel a vibrálós touchpad.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!