Korlátoznák a németek a Facebookot

2019.01.14. 16:06

A közösségi hálózatos fiókkal nem rendelkezők követése sem tetszik a hatóságnak.

A Bild értesülései szerint a napokban jelentős pofont kaphat a Facebook, ezúttal Németországban. A szövetségi versenyügyi hatóság jelentősen korlátozni kívánja a vállalat egyes olyan adatgyűjtési formáit, amelyek során a fogyasztók feltehetően nincsenek tisztában azzal, hogy a cég információkat szerez róluk, vagy a valósnál jóval korlátozottabbnak hihetik az adatgyűjtés mértékét és célját.

Forrás: AFP/Josh Edelson

A hatóság formálisan csak a napokban fogja megküldeni a Facebooknak a riportját, továbbá az általa sérelmezett problémák megoldási javaslatait. Ettől függetlenül Mark Zuckerberg cége az előzetes egyeztetések miatt tisztában van a részletekkel, vitatja a hatóság megállapításait, és a továbbiakban is fenntartja a meglévő álláspontjait.

A hatóságnak többek közt azzal van problémája, hogy a Facebook harmadik felektől származó alkalmazásokból és webhelyekről is ipari mértékben szivattyúz ki adatokat. Ehhez az appoknak és a webhelyeknek tartalmazniuk kell a Facebook statisztikai vagy tartalommegosztó kódjait, esetleg Facebook-fiókkal való bejelentkezési lehetőséget kell biztosítaniuk.

Ami ennél sokkal nagyobb probléma a Facebook számára, hogy a hatóság limitálni szeretné az olyan személyekről való adatgyűjtést, akik Facebook-fiókkal sem rendelkeznek.

A kérdéses személyek követése alapvetően nem hasznos a Facebook számára. A cég ettől függetlenül azért nem kívánja abbahagyni az adatgyűjtést, mert megfelelő további információk birtokában később képes lehet összekötni a régebben begyűjtött adatokat a felhasználókkal.

Például ha valaki a vadiúj mobilján internetezik, akkor ismeretlen lesz a Facebook számára. Viszont amint telepíti a mobilra a Facebook valamelyik appját, akkor a cég máris képes lehet összekötni a korábbi netezés során begyűjtött információkat a felhasználóval.

A Facebook akár 10 millió eurós (3,2 milliárd forintos) pénzbüntetést is kaphat, ha nem hajlandó eleget tenni a hatóság kéréseinek.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!