Készül a teljesen újratervezett Firefox for Android

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Megjöttek az első látványtervek a következő generációs böngészőről.
Vágólapra másolva!

Nem csak a számítógépes böngészők piacán akadtak komoly versenyképességi problémái a Mozillának, a Firefox androidos verziója soha nem is vált nagy sikerré. A Chrome helyett inkább csak azok használják a mobiljaikon, akik a számítógépükön is Firefoxot futtatnak, hiszen így szinkronizálhatják a mentett jelszavakhoz és a könyvjelzőkhöz hasonló adataikat az eszközeik között. Ez van annyira kényelmes és hasznos, hogy cserébe tolerálják a lassabb működést.

Forrás: AFP/Josep Lago

Tavaly júliusban kiderült, hogy a Firefox számítógépes verziójához hasonlóan a mobilos kiadását is szeretné versenyképessé tenni a Mozilla, azonban ez óriási munka lesz, a böngésző teljesítménybeli problémái csak jelentős újraírással és technológiaváltással orvosolhatóak. A munka már megkezdődött a következő generációs böngészőn, a megjelenéséig csak biztonsági javításokat és általános hibajavításokat kap a meglévő androidos Firefox.

Körülbelül így nézhet ki a Firefox for Android következő generációs változata Forrás: Mozilla

Most végre eljutott odáig a projekt, hogy megérkeztek az első látványtervek az alkalmazáshoz, de persze a felület sokat változhat, mire a böngésző ténylegesen elérhetővé válik a netezők számára. Ettől függetlenül kiderült, hogy az új Firefox fő kezelőszervei a kijelző tetejéről leköltözhetnek a megjelenítő aljára, így egyszerűbbé válhat a Firefox egykezes használata. A főmenüje is jóval kevesebb opciót tartalmazhat majd, a Kiegészítők menü pedig nem is látszik a képen.

Forrás: Mozilla

Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi androidos Firefoxhoz hasonlóan az új kiadás is támogatni fogja-e a számítógépes Firefoxhoz készült bővítményeket.

Jól hangzik a bővíthetőség, de sajnos a jelenleg elérhető verzióval szerzett tapasztalatok alapján a beépülők drámaian lelassíthatják a böngésző működését.

A képek alapján a következő Firefox újszerű módon próbálhatja prezentálni a böngészési előzményeket, csoportokba rendezheti majd azokat netezés ideje szerint. Így például a felhasználók könnyebben előkereshetik azt a weblapot, amit az előző este érdekesnek találtak.

Az új generációs Firefox for Android fejlesztése még nagyon korai stádiumban van, így egyelőre spekulálni sem érdemes, hogy mikor válhat elérhetővé az első stabil változata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!