Titokban mutogatták a Samsung összehajtható telefonját

Vágólapra másolva!
Továbbra sem leplezte le publikusan a Samsung az új, összehajtható telefonját. Zárt ajtók mögött azonban már néhányan kipróbálhatták a CES-en, így kikerült róla néhány friss információ. Persze a vállalatnak nem ártana sietnie, mert közben már jönnek a kínai gyártók.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Samsung nem zárt éppen jó üzleti évet: az okostelefonos eladásaiból egyre többet harapnak ki a kínai gyártók, a memóriachipek iránti kereslet pedig visszaesett 2018-ban. Éppen ezért sokan az összehajtható, egyelőre Galaxy F néven pletykált telefontól várják az újabb áttörést, ami végre ténylegesen újdonságot tud majd hozni a mobilpiacra az évente csak kisebbeket frissülő Galaxy S-sorozat mellett.

A Samsung összehajtható telefonja. A képek egy korábbi, zártkörű bemutatóról származnak Forrás: Digital Trends

Éppen ezért volt meglepetés, hogy a Samsung a CES-en nem mutatott semmit a publikumnak, de (mint kiderült) zárt ajtók mögött azért néhány fontosabb partnernek prezentálták a hajtogatható telefon egy közel végleges változatát.

A beszámolók szerint még van mit finomítani a kialakításon.

A korábbi prototípusok hajlamosak voltak eltörni, ha teljesen összehajtották őket, ezt azonban azóta a Samsung megoldotta úgy, hogy összehajtott állapotban marad egy kis eltartás a készülék két vége között. Azonban egy pici gyűrődésnyom még most is látszik az élnél, ahol a telefont összehajtják, ezt a gyártó azonban mindenképp kiküszöböli a végleges verzióra.

Ami a méreteket illeti, a beszámolók szerint a készülék nem éppen vékony: ha tabletként használjuk, akkor nem vészes, telefonos állapotba összecsukva azonban meglehetősen vaskos. Viszont akik próbálták, azok szerint ez egyáltalán nem zavaró, mert legalább jó fogást biztosít. Kérdés, hogy zsebre dugva mennyire tűnik majd fel a vastagsága.

Forrás: Digital Trends

A legfrissebb információk szerint a Samsung körülbelül 1 millió példányt tervez gyártani a készülékből, ami így tehát nem lesz éppen tömegtermék. Ez nem is véletlen, a jelenlegi tippek szerint ugyanis körülbelül 1700 dollárba, vagyis közel 500 ezer forintba kerülhet.

Éppen ezért úgy tudni, hogy a Samsung nagyon odafigyel a marketingre, és kifejezetten a 40-es éveikben járó, tehetősebb férfiaknak célozzák majd a termékek.

Az indoklás szerint az ilyen korú férfiak még kellemes nosztalgiával gondolnak vissza az 1990-es évek végén elterjed szétnyitható telefonokra, valamint szeretnek nagyobb képernyőt használni, illetve munka mellett filmnézésre, játékra is használják a telefonjukat.

A kínaiak jobbról előznek

Miközben a Samsung láthatóan továbbra is hónapokra van attól, hogy ténylegesen piacra kerülhessen a Galaxy F (vagy bármi is legyen a neve), addig a kínai gyártók ezen a fronton sem tétlenkednek. A CES-en ugyanis már nem zárt ajtók mögött, hanem élesben is bárki kipróbálhatta a Royole nevű vállalat FlexPai készülékét.

A kihajtva meglehetősen vékony tabletre emlékeztető holmi összecsukva persze elég vaskosnak tűnik, azonban a hajlítás mentén itt már egyáltalán nem keletkeznek ráncok, és szét sem törik - a cég szerint több mint 200 ezer hajlítást bír ki a kütyü, mielőtt problémák kezdenének el jelentkezni.

Összehajtva egyébként tulajdonképpen három kijelzőt kapunk: egyet elöl, egyet hátul, egyet pedig oldalt a hajlítás mentén. A FlexPai már kapható Kínában 1300 és 1450 dollár között tárhelytől és memóriától függően, és a tervek szerint a következő hónapokban világszerte is elérhetővé válik.

Ezzel párhuzamosan a kifejezetten kijelzőpanelek gyártásával foglalkozó BOE is bemutatta az érdeklődő partnereknek, hogy hamarosan milyen megoldást tud szállítani. Az élőben demózott, 2048x1536 pixel felbontású AMOLED kijelzőt az ígéretek szerint 100 ezerszer is meg lehet hajlítani anélkül, hogy bármi baja lenne (ezzel tehát némileg elmarad a Samsung és a Royole által belőtt 200 ezertől).

Érdekes, hogy mind a Royole, mind pedig a BOE referenciakészüléke kifelé hajlik a Samung befelé csukható megoldásával szemben, így a kínaiaknak valójában könnyebb dolguk van, hiszen kevesebb stressz éri a kijelzőt hajlítgatáskor. A 7,65 hüvelykes kijelző körül látszólag viszonylag nagy kávák vannak (főleg alul), kérdés, hogy ezen a megjelenésig sikerül-e valamit javítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!