Egy év múlva búcsúzik a Windows 7

2019.01.14. 18:06

Most már erősen meg vannak számlálva a napjai.

Múlt decemberben a Windows 10 a világ leggyakrabban használt számítógépes operációs rendszerévé vált, azaz három és fél évre volt szüksége ahhoz, hogy letaszítsa a trónról a Windows 7-et. Persze szubjektív, hogy ki melyik Windowst preferálja, azonban a Windows 7 óriási népszerűsége egy okból mindenképp nagy probléma: erősen meg vannak számlálva a napjai.

Forrás: AFP/Matt Stroshane

A Windows 7 alapvető támogatása 2015. január 13-án szűnt meg, ezzel kiterjesztett támogatási ciklusba lépett a rendszer. Ez azt jelenti, hogy a fenti dátum óta a Microsoft kizárólag biztonsági frissítéseket hajlandó készíteni hozzá, a funkcionális frissítések fejlesztése szóba sem került.

Hamarosan viszont nyugdíjba vonul a rendszer, 2020. január 14. után az otthoni és céges felhasználók nem kapnak majd hozzá újabb biztonsági frissítéseket.

A színfalak mögött egyébként sokáig készülnek majd biztonsági frissítések a Windows 7-hez, azonban ezeket kizárólag az olyan nagyvállalati és állami ügyfelek telepíthetik, akik hajlandóak fizetni a javításokért. Persze nincs kizárva, hogy jogilag szürke zónás buherálással lehetséges lesz telepíteni ezeket a patcheket a sorsukra hagyott számítógépekre, de a Windows 7-es PC-ket használók többsége valószínűleg akkor sem vetemedik ilyen trükközésre, ha egyáltalán tudomása van a lehetőségről.

Nyugtalanító, hogy a támogatás megszűnése utáni években biztonsági frissítéseket nem kapó számítógépek milliói lógnak majd az interneten.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!