Tömegeket vonzott Budapest eddigi legnagyobb robotversenye

first lego league budapest helloworld
A FIRST LEGO League budapesti döntőjén továbbjutott csapatok
Vágólapra másolva!
Három fiatal robotprogramozó csapat jutott tovább a FIRST LEGO League budapesti döntőjéből. Közel 2500 ember látogatta meg a helyszínt.
Vágólapra másolva!

Már előre sejteni lehetett, hogy egy valódi robotinvázió vár Budapestre, a FIRST LEGO League (FLL) Budapesti döntőjébe ugyanis előzetesen 20 csapat regisztrálta magát, a verseny mellé szervezett innovációs kiállítás ráadásul kis játékrobotokkal és nagyméretű humanoid robotokkal várta a látogatókat.

A FIRST LEGO League budapesti döntőjén továbbjutott csapatok Forrás: HelloWorld

A rendezvényen látható volt, hogy milyen az, amikor robotok szolgálnak fel a büfében, gépek segédkeznek a díjátadás lebonyolításában, vagy éppen segítenek szórakoztatni a legfiatalabb generációt, miközben a versenyasztalokon 9–16 éves versenyzők próbálják a legjobb eredményt elérni a robotjaikkal. Óbudán, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban egy napig láthatóvá vált robotizált jövőnk, amit a helyszínen közel 2500 ember tekintett meg.

A húsz nevezett csapatból végül hárman jutottak tovább. A Homoktövis Általános Iskola HTRoboTeam csapata, a szintén az újpesti iskolához köthető TövisASAP, valamint a bulgáriai Nightbeast. Ez a három csapat az, amely

immár nemzetközi szinten versenyezhet, és egy lépéssel közelebb került a világdöntőhöz.

Az FLL idei témáját az űrkutatás adta, így a rendezvényhez stratégiai partnerként az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi Üzleti Inkubátorháza is csatlakozott, segítve a csapatok mentorálását, felkészülését és a kutatások elbírálását. A zsűriben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, nyugalmazott dandártábornok is aktívan szerepet vállalt, a felkészítésben pedig Szegő Károly űrfizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa is részt vett. A helyszínen pedig Vizi Pál Gábor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske- és Magfizikai Intézet munkatársa két előadásában mutatta be az űrkutatás múltját, jelenét és lehetséges jövőjét, több száz gyereknek téve kézzelfoghatóvá az űrtechnológiákat.

A FIRST LEGO League budapesti döntője Forrás: HelloWorld

„Magyarországnak több mint 70 éves múltja van a világűr kutatásában. Fontos, hogy minél hamarabb, minél fiatalabb korban kezdjünk el érdeklődni azon területek iránt, amelyek a világűrhöz kapcsolnak minket. Ez nem csak a fizika, a mérnöki tudományok vagy bármely természettudományos irány lehet, az orvosi területek, a társadalomtudományok is határos területeknek számítanak" – fogalmazott megnyitó előadásában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos megnyitóbeszédében, kiemelve az űrtechnológiák népszerűsítésének fontosságát. „A XXI. században a világűr nagyon sokat fog adni az emberiségnek, és egy olyan kapcsolatot kell kiépíteni a világűr és a Föld között, ami most a fiatalok kezében van" – tette hozzá Farkas Bertalan.

A FIRST LEGO League budapesti döntője Forrás: HelloWorld

Az FLL versenysorozatban induló magyar csapatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017/2018-as tanévtől évente 7 millió forinttal támogatja, megtérítve a nevezési költségeket, illetve a továbbjutással kapcsolatos utazási kiadásokat – emlékeztetett előadásában Pálfi Erika, az Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője. „Ez a 2016-ban Magyarország kormánya által elfogadott Digitális Oktatási Stratégia része, ami egy nagyon széles körű, 76 pontból álló intézkedési terv, amelynek pillére többek között az eszközbeszerzés, 40 ezer pedagógus továbbképzése, valamint a konvergencia régiókban több mint 100 ezer digitális eszköz kiosztása" – tette hozzá. A Budapesten induló csapatokat emellett az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi Üzleti Inkubátorháza is támogatta, elkészítve a rendezvény hivatalos versenypólóját és sapkáját a mentoráláson felül. „Akik erre a versenyre eljutottak, azok már mind győztesek, és nemcsak a robotika, hanem az űrkutatás terén is rengeteg új ismerettel gazdagodtak" - fogalmazott Tandi Zsuzsanna, az ESA magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője.

A FIRST LEGO League budapesti döntője Forrás: HelloWorld

A FLL nem csak a továbbjutó csapatokat, hanem a részfeladatokban legjobban teljesítő csapatokat is díjazza. A robotfutásban a HTRoboTeam, a kutatásban a TövisASAP bizonyult a legjobbnak, míg a csapatmunka feladat első helyét megosztva kapta egy iskola két csapata, az Orka Robotics – 9.A és az Orka Robotics. A robotépítésért járó dizájndíj pedig a Homoktövis Általános Iskolába került, amelyen a HTRoboTeam és a TövisASAP osztozhat. Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara által felajánlott legjobb előadó díjat a Fazekas Roboteam Junior kapta, akiknek Dr. habil. Lazányi Kornélia dékán, egyetemi docens adta át a különdíjakat. Míg az ESA a leglelkesebb csapatot díjazta, a Megyeri RobocSAPat nagy örömére. A zsűri különdíja az UMSZKIcSAPathoz került.

Az első tíz helyezett csapat:

  1. HTRoboTeam (Homoktövis Általános Iskola) – 193 pont
  2. TövisASAP (Homoktövis Általános Iskola, Babits Mihály Gimnázium, ASAP) – 174 pont
  3. Nightbeast (Robopartans, Bulgária) – 158 pont
  4. Orka Robotics – 9.A (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) – 154 pont
  5. Megyeri RobocSAPat (Megyeri Úti Általános Iskola) – 151 pont
  6. Fazekas RoboTeam Junior (Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) – 146 pont
  7. Homoktövis2 SAP (Homoktövis Általános Iskola) – 145 pont
  8. Orka Robotics (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) – 137 pont
  9. BabitSAPps (Babits Mihály Gimnázium) – 130 pont
  10. KTMGo (Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium) – 125 pont

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!