Szexuális segédeszköz miatt volt botrány a legnagyobb elektronikai kiállításon

2019.01.19. 18:01

A CES a világ talán legfontosabb techeseménye, épp emiatt megkülönböztetett figyelem övezi. A szervezők érthető módon precízen ügyelnek az esemény hírnevére, hogy kiszűrjék az esetleges kínos eseteket, problémás termékeket és szolgáltatásokat. Ennek ellenére olyan, mintha átok ülne rajtuk, egészen pontosan szexbotrányátok.

Az elmúlt egy évtizedben több nemiséggel kapcsolatos balhé borzolta a kedélyeket. Idén sem sikerült megúszni a dolgot, ráadásul ezúttal a szervezőbizottság saját magának ásta a gödröt.

Díjazták és kitiltották

A történet elég szokatlan: a CTA, azaz a CES mögött álló szervezet minden évben előre kioszt egy rakat díjat a leginnovatívabbnak, legdizájnosabbnak, legforradalmibbnak titulált eszközöknek vagy technológiáknak, hogy azok fejlesztői a kiállításon már villoghassanak is vele. Így kapta meg az Osé nevű termék a Robot és Drón kategória egyik innovációs díját. Az eszköz mögött álló vállalat pedig buzgón és örömmel készült, hogy majd az expón az egész világnak megmutathatják kitüntetett berendezésüket.

Azonban a CTA arra hivatkozva, hogy az Osé "erkölcstelen, obszcén és profán", kitiltotta azt a CES-ről, mondván, hogy az rombolná a kiállítás imidzsét. 

Az tény, hogy az Osé egy kifejezetten nők számára fejlesztett szexuális segédeszköz, amely vezeték nélküli úton vezérelhető, speciális anyagok felhasználásával készült, használatához nincs szükség a kézre, és állítólag nagyon fejlett mikrorobotikai megoldásokat tartalmaz.

Az OséForrás: Origo

A gyártó szerint tökéletesen képes visszaadni azt az érzést, amit a partner ujjai és nyelve okozhat egy nő testén, mindezt úgy, hogy nem alkalmazza az eddig megszokott erőteljes vibrációt. Helyette sok apró kis, egyedileg vezérelt motort építettek bele, amelyek összehangolt munkája hozza meg a kívánt eredményt. Emellett felszerelték különféle biometrikus érzékelőkkel, amelyek az alany testét monitorozzák, és a mért fiziológiai változások (például növekedő pulzus) függvényében az Osé automatikusan képes módosítani az eszköz beállításait.

A robotika csodája - állítólagForrás: Origo

De ettől függetlenül még meglehetősen ostobán hangzik, hogy valamit először díjaznak, aztán pedig kitiltják a rendezvényről.

Ráadásul úgy, hogy az a CTA-t nem zavarja, hogy mások konkrét szexandroidokat, illetve pornográf virtuálisvalóság-szoftvereket mutatnak be.

Egyes vélemények szerint a CTA-nak az a baja, hogy az Osé kifejezetten nőknek készült, ami viszont azért tűnik butaságnak, mert például a CES hivatalos, startupokat bemutató eseményén az elmúlt években többször is feltűntek direkt nőknek készített, mobilról vezérelhető, szexuális örömszerzést célzó eszközök. Ettől függetlenül egyelőre totálisan érthetetlen a döntés, nem csoda, hogy rengetegen szapulják emiatt a CTA-t, de hát ezt már nem lehet visszacsinálni.

Megint beleszaladtak a pofonba

Említettük korábban, hogy a közelmúltban több hasonlóan kínos esetbe is belefutott a CES. Egy-két évvel ezelőtt azért támadták az eseményt vehemensen, mert a CTA által szervezett szakmai előadásokon gyakorlatilag nem volt női előadó. Az tény, hogy a techiparág férfiközpontú, de sokan úgy vélték, hogy ettől függetlenül még az ilyen befolyásos szervezetek megpróbálhatnának ezen változtatni.

Pár éve ez a látvány a CES-en teljesen általánosnak számítottForrás: Origo

Főleg, hogy a techcégek által kifejlesztett termékekkel, technológiákkal a női felhasználókat is megcélozzák értelemszerűen, tehát semmi sem indokolja a mellőzésüket a színpadokról.
Aki mostanában volt a CES-en, észrevehette, hogy a standokról gyakorlatilag teljesen eltűntek a csinos hoszteszek, az úgynevezett Booth Babe-ek. Ez pedig nem véletlen. 2011-2012 környékén teljesen más volt a helyzet, hiszen a CES gyakorlatilag úgy nézett ki, mint egy szoftosított erotikakiállítás.

Korábban ez a kép egyáltalán nem volt szokatlan a techkiállításonForrás: Origo

Gyakorlatilag mindenfelé aligruhás reklámhölgyek, félpucér kigyúrt férfiak mászkáltak, és az sem volt ritka, hogy a vadiúj televíziókat rengő keblek között mutatták be, vagy hogy sztriptíz előadásokkal próbálták becsalogatni a standokra a látogatókat. Ekkoriban ugyanis ugyanazon a helyszínen, de néhány nappal később rendezték meg a pornó Oscarként is ismert AVN Awardot. Az ott fellépő művésznőket és művész hölgyeket-urakat pedig egyszerűen kicsit korábban a helyszínre csábították a CES-en kiállító vállalatok, hogy segítségükkel dobják fel az eseményt. A végére már tényleg egy kicsit eldurvultak a dolgok, sokan tiltakozni is kezdtek ez ellen, mondván ez mégiscsak egy technológiai expó. Végül a CTA is lépett, és kifejezte ellenérzéseit, mondván a kiállítóknak moderálniuk kellene magukat, amiből persze jó nagy botrány lett, hiszen sokan megsértődtek emiatt. Hivatalosan nem tiltották ki a Booth Babe-eket az eseményről, de gyakorlatilag egyik évről a másikra eltűntek, ami miatt pedig mások lettek nagyon zabosak.

A VR pornóval egyébként továbbra sincs gond.Forrás: Origo

Sokak szerint komoly űrt hagytak maguk után, és mind a mai napig sokan vannak, akik hiányolják őket, mondván igenis érdekes színfoltjai voltak a rendezvénynek. Emiatt pedig a szervezőbizottságot, illetve magukat a kiállítókat vádolják prüdériával. Hogy igazuk van-e, azt nem mi fogjuk megítélni, az viszont tény, hogy a távol-keleti nagy vásárokon, így például a Computexen vagy a Tokyo Gaming Show-n továbbra hemzsegnek a gyakorlatilag ruhátlan Booth Babe-ek úgy, hogy a kiállítók közül sokan a CES-en is jelen vannak, ami azért lássuk be, meglehetősen érdekes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!