A T-Mobile-tól lophatott a Huawei

Vágólapra másolva!
Amerikában bűnügyi nyomozást indítanak a Huawei ellen, mert állítólag a T-Mobile-tól lopott a cég technológiát.
Vágólapra másolva!

2014-ben a T-Mobile beperelte a Huaweit, mert állítólag a kínai cég robotikával kapcsolatos technológiát lopott, amelyet a mobilok teszteléséhez használt fel. A T-Mobile 500 millió dolláros kártérítést követelt, három évvel később 4,8 milliót kapott. A The Wall Street Journal szerint most azonban a hatóságok bűnügyi nyomozást indítanak Amerikában a Huawei ellen, amiért az állítólag ellopta a T-Mobile titkait.

A jelentés szerint a T-Mobile Huawei készülékeket rendelt, és a minőségirányítási teszteket egy Tappy nevű robottal végezte el. A Huawei dolgozói érdeklődni kezdtek erről a robotról és a mögött lévő technológiáról.

Forrás: T-Mobile

A T-Mobile biztonsági kamerái felvették, ahogy a Huawei egy embere szétszedi a robotot, majd a táskájába teszi egy részét. Később bevallotta, hogy azért lopta el, hogy fejlesszék a Huawei robotját. Később újabb Huawei dolgozót csempésztek be, aki fotókat készített.

A Huawei szerint nem loptak üzleti titkokat, mert a robot a YouTube-on és a szabadalmi leírásokban bárki által látható. A T-Mobile az ügy miatt visszalépett a Huaweitől.

Mindez azután derült ki, hogy Ren Zhengfei, a Huawei alapítója leszögezte: a cége nem kémkedik a kínai kormány részére. Amerika szerint a Huawei viszont nemzetbiztonsági fenyegetés, és mindent megtesz, hogy a szövetségesei ne használjanak Huawei technológiákat, főleg ne az 5G-s hálózatokban.

Rövid közleményben reagált a Huawei

"A Huawei Technologies nem kívánja kommentálni a média értesüléseit. A hírben szereplő üggyel kapcsolatban ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Huawei és a T-Mobile 2017-ben rendezték vitájukat, miután az Amerikai Egyesült Államok bírósága nem állapított meg károkozást, jogalap nélküli gazdasági előnyszerzést, se szándékos, rosszindulatú magatartást a Huawei részéről a T-Mobile üzleti titkait illetően."