41 milliárdot lophattak a világ vezető drónkészítőjétől

dji spark quadrocopter drón
Mindenki kedvenc hobbidrónja lenne a DJI Spark
Vágólapra másolva!
Túlárazták az alkatrészeket és az anyagokat a DJI munkatársai.
Vágólapra másolva!

Nem szokatlanok a pénzügyi visszaélések a nagyvállalatoknál, részben mivel a méretükből és a működési komplexitásukból fakadóan a megfelelő pozíciókban lévő személyek képesek lehetnek feltűnésmentesen meglopni azokat. Inkább csak akkor szoktak nagy botrányok kipattanni, mikor a tolvajokat teljesen elvakítja a mohóság, és már a pénzügyi vezetésnek is gyanús lesz, hogy valami nincs rendjén.

DJI Spark Forrás: DJI

Ez történt most a világ vezető dróngyártójánál is, a globális piac háromnegyedét uraló kínai DJI belső vizsgálata szerint egyes munkavállalók az alkatrészek és az alapanyagok túlárazásával olyan 1 milliárd jüannal, átszámítva bő 41 milliárd forinttal károsíthatták meg a vállalatot. A belső vizsgálat során 40-nél is több munkavállaló körmére néztek rá, de nem világos, hogy közülük hányan bizonyultak sárosnak az ügyben.

A cég természetesen bejelentést tett a rendőrségen a feltárt pénzügyi visszaélések miatt, jelenleg a kínai rendőrséggel együttműködve folytatja tovább a vizsgálatát. Egyelőre nem világos, hogy pontosan miként működött a hihetetlen értékű csalás, de a vádemelések idején valószínűleg mindenre fény derül majd.

A DJI összesen olyan 14 ezer főt foglalkoztat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!