Félhetnek a Huawei középszerű alkalmazottai

2019.01.22. 14:08

Többek közt leépítésekre készül a szorult helyzetbe került vállalat.

A világ egyre több táján ütközik falakba a Huawei, kérdőjelezik meg a mobilszolgáltatóknak értékesíteni kívánt hálózati infrastruktúrának megbízhatóságát. Konkrétan azzal vádolják a céget, hogy hátsó kapuk lehetnek a termékeiben, amelyeken keresztül Kína közvetett vagy közvetlen módon kémkedhet. A vádaskodás az USA-ban indult még 2012-ben, a hatására megtiltották a kormányszerveknek a Huawei termékek vásárlását, továbbá nem javasolják a mobilszolgáltatóknak a Huawei és ZTE hálózati berendezéseinek a beszerzését.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens

Ez még csak a kezdet volt a cég számára: Ausztrália és Új-Zéland betiltotta a vállalat 5G-s berendezéseinek a telepítését, továbbá a hírek szerint Németország is ugyanezt fontolgatja. December elején Kanadában az USA kérésére letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét, mivel a cég tulajdonában lévő Skycom leánycég állítólag szankciókat sértve Iránnal üzletel.

A letartóztatást követő napon Andrus Ansip, a Európai Bizottság egységes digitális piacért felelős biztosa is arra a véleményre helyezkedett, hogy a kínai távközlés beszállítók veszélyt jelenthetnek unió biztonságára, míg ugyanezen a napon Japán kitiltotta az állami közbeszerzésekről a Huaweit és a ZTE-t. Január közepén Lengyelországban őrizetbe vették a Huawei egy kínai és egy lengyel munkavállalóját, a rögtön elbocsátott személyeket kémkedéssel vádolják. A legújabb fejlemény, hogy az USA kitiltaná a Huawei egyes termékeit a piacáról.

A Huawei minden ellene felhozott kémkedési vádat kategorikusan tagad, továbbá a cég általában nem felejti el megemlíteni, hogy semelyik vádlója sem hozott nyilvánosságra bizonyítékot a súlyos állításainak az alátámasztására.

Akármi is az igazság, a Huawei mindenképp nehéz időszak előtt áll. A The Financial Times (via Tom's Hardware) értesülései szerint Ren Zhengfei vezérigazgató egy körlevélben tájékoztatta a cég dolgozóit, miszerint a következő évek közel sem lesznek olyan fényesek, mint azt korábban remélték, így többek közt a vállalatnak el kell bocsátania a középszerű munkát végző dolgozóit, csökkentenie kell a bérkiadásait, és világszerte felül kell vizsgálnia a leánycégeinek hatékonyságát.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!