Meghal a kijelző a MacBook Prókban

apple macbook pro 2018 laptop notebook
Apple MacBook Pro (2018)
Vágólapra másolva!
A jelek szerint alapvető tervezési hiba okozza a problémát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években kellemetlenül sok hardveres probléma adódott az Apple számítógépeivel, és most nem azokra az esetekre gondolunk, mikor egy-egy komponensből a rendeltnél rosszabb minőségű került beléjük, mert valamelyik beszállítónál nem működött a minőség-ellenőrzés. A konkrét tervezési hibákról van szó, a gombok beragadása által sújtott Butterfly-billentyűzetről, vagy éppen az iMac belülről koszosodó kijelzőjéről.

Apple MacBook Pro (2018) Forrás: Apple

Most fény derült egy újabb súlyos tervezési hibára, a 2016-tól piacra került MacBook Prókban egy idő után teljesen meghalhatnak a kijelzők. Az ügynek utánajárt iFixit szerint a problémát az okozza, hogy a laptopok fedelének kinyitásakor és becsukásakor meghajlik az alaplapot és a megjelenítőt összekötő szalagkábel. Sajnos az Apple nem megfelelő felépítésűt és minőségűt használ a gépekben, így egy idő után egyszerűen megtörik a kábel.

Az egész probléma abból fakadhat, hogy a cég túlságosan agresszíven vékonyította a laptopokat, a strapabíró szalagkábelek túl vastagok lettek volna beléjük.

A régi szép időkben egy kábelcserével valószínűleg gyorsan és olcsón javítható lett volna a probléma, de manapság persze nem így működnek a dolgok, az érintett gépekben csak a komplett kijelző cseréjével együtt képesek orvosolni a gondot a szervizesek.

Ha már nem garanciális a laptop, akkor a javítás 600 dollárba, nettó 168 ezer forintba kerül.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta az ügyet, viszont a cég terméktámogatási fórumán a jelek szerint törölgetik a hiba miatt létrehozott fórumtopikukat, ami nem kelt jó benyomást. Az interneten panaszkodók közül néhány személynek állítólag sikerült ingyenes javítást kikönyörögnie az Apple Store-okban, de a beszámolók szerint nem általános gyakorlatról van szó. Mostanra már egy online petíció is indult, hogy sunnyogás helyett a cég javítsa ingyen a problémát.

Már ha lehet ténylegesen javítani a gondot, az új kijelző szalagkábele is megtörhet egy idő után.

A probléma által érintett modellek:

  • MacBook Pro (13", 2016, két Thunderbolt 3 porttal)
  • MacBook Pro (13", 2017, két Thunderbolt 3 porttal)
  • MacBook Pro (13", 2016, négy Thunderbolt 3 porttal)
  • MacBook Pro (13", 2017, négy Thunderbolt 3 porttal)
  • MacBook Pro (13", 2018, négy Thunderbolt 3 porttal)
  • MacBook Pro (15", 2016)
  • MacBook Pro (15", 2017)
  • MacBook Pro (15", 2018)

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!