Bő félmillió holland hagyhatta abba tavaly a facebookozást

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg delivers his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Kétszázezren konkrétan még a regisztrációjukat is törölhették.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi formájában ismert közösségi média a jó egy évtizeddel ezelőtti robbanásakor a legnagyobb szám volt, de most már a tapasztalatok és a kutatások alapján is egyértelmű, hogy nagy mennyiségben káros lehet a mentális egészségre. Az elmúlt években a Facebook is elkezdte a saját bőrén érezni, hogy baj van: a tinik egyre kisebb arányban regisztrálnak rá, a fiatalok és a középkorúak körében pedig trenddé vált a használatának hanyagolása. Specifikusan a Facebook esetében a jelenséghez hozzájárulhatnak még a vállalat botrányai, továbbá egyes termékfejlesztési döntései, például az ismerősök bejegyzéseinek reklámokkal és egyéb tartalmakkal való helyettesítése.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Gerard Julien

Ettől függetlenül lehetetlen érdemi információkat szerezni arról, hogy mondjuk egy adott időszakban hány meglévő felhasználó hagyta ott a Facebookot, vagy vált inaktívvá rajta, Mark Zuckerberg cége nyilvánosan nem kívánja firtatni a témát. Persze nagy mintájú felmérésekkel körülbelül meg lehet saccolni az efféle trendek méretét, most pedig Hollandiából jött is egy meghökkentő darab. A Newcom piackutató ügynökség bő hétezer fős mintával végzett, reprezentatív kutatása alapján a tavalyi évben 640 ezer holland hagyhatta abba a facebookozást.

Közülük 200 ezren konkrétan törölhették a regisztrációjukat, míg a többiek csak befejezték a tartalmak megosztását, a hírfolyamuk passzív nézegetésén túl mást nem tesznek.

Kontextusként Hollandia népessége olyan 17 millió fő, közülük olyan 10 millióan rendelkeznek Facebook-fiókkal. A kutatás szerint a Facebook faképnél hagyása, vagy legalábbis a portálon való passzívvá válás főként a 40 év alattiak sportja. Közülük sokan az Instagram és a WhatsApp használatára álltak át, ezek ilyen sorrendben 4,9 millió és 11,9 millió helyi felhasználóval rendelkeznek, tavaly 20 százalékkal és 3 százalékkal nőtt a felhasználói bázisaik száma az országban.

A kérdéses szolgáltatások a Facebook tulajdonában vannak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!