Készül a pehelysúlyú Windows Lite

AltSchool illusztráció, általános iskolás gyerekek, laptop, programozás
Vágólapra másolva!
Nem adta fel a Chromebookokkal való harcot a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Friss hírek szerint a Microsoft nagy erőkkel dolgozik a Windows 10 erősen karcsúsított változatán, az egyelőre Windows Lite néven emlegetett operációs rendszert elsősorban az USA oktatási piacára szánja. Ez a szoftvercég legújabb kísérlete arra, hogy megállítsa a Google Chrome OS rendszerű Chromebookok évek óta tartó diadalmenetét a milliárd dolláros piacon.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A hírek szerint a Windows Lite kizárólag a Microsoft Áruházból letölthető, modern windowsos alkalmazásokat lesz képes futtatni, és nem lesz frissíthető a teljes értékű Windows 10-re.

A kezelőfelületét is alaposan leegyszerűsítheti a vállalat, állítólag egy részben a Windows 7 által inspirált grafikus témát kap, élő csempék nélkül.

Az egyszerűsítéseknek hála a rendszer abszolút belépőkategóriás hardvereken is jól futhat, biztonságosabb lehet a sima Windows 10-nél, ráadásul a szoftverrel szerelt számítógépek beállítása és üzemeltetése is elvégezhető lesz szaktudás nélkül.

A Windows Lite-ban a Microsoft gyakorlatilag lemásolná a rivális Chrome OS összes olyan tulajdonságát, amely miatt az rendkívül vonzó az iskolák számára: a rendkívül olcsó hardvereken való futtathatóságot és a problémamentes használhatóságot.

Minderre tavalyelőtt a Windows 10 S rendszerrel egyszer már kísérletet tett a cég, de az totális bukásnak bizonyult, már nem is létezik a Windows 10 ezen kiadása. Helyette az iskolák a normál Windows 10-es gépeiken aktiválhatják az „S Mode" funkciót, hogy biztonságosabbá tegyék a PC-ket, például ne lehessen rajtuk engedély nélkül klasszikus programokat futtatni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!