Tíz évet kapott a SIM kártyás csaló

Free Hand Mobile Phone Mobile  Sim Card Smartphone  Free card sim kártya csere
Sim kártya csere
Vágólapra másolva!
Átszámítva 1,38 milliárd forintot lopott kriptovalutában.
Vágólapra másolva!

Magyarországon szerencsére ilyet a szolgáltatók eljárásainak köszönhetően nem lehet eljátszani, azonban az Egyesült Államokban látszólag egyre nagyobb divat a SIM kártyák cseréivel végrehajtott lopás. Ennek az a lényege, hogy tolvaj valamilyen módon megszerzi az áldozatának egy pénzügyi szolgáltatásban (tipikusan netbankban) használt nevét és jelszavát, majd az illetőt megszemélyesítve kér egy csere SIM-kártyát a mobilszolgáltatójától. A SIM aktiválása után a tolvaj már be tud lépni az áldozat által használt pénzügyi szolgáltatás kezelőfelületére, és onnan pénzt tud elutalni, hiszen az ő mobiljára érkeznek meg az SMS-ben kiküldött biztonsági kódok.

Forrás: Photononstop/Nathan Alliard

Az USA történetében először most SIM-es csalásért valaki ténylegesen börtönbe kerül. A 20 éves Joel Ortiz megegyezett az őt vádló ügyésszel, így „csupán" 10 év letöltendő büntetésért cserébe bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Ortiz olyan 40 személytől körülbelül 5 millió dollár (1,38 milliárd forint) értékű kriptovalutát lopott a SIM-cserés csalási technikával.

Az ügyében eljáró bíró március 14-én fogja formálisan kihirdetni az ítéletet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!