Átszámítva 1,38 milliárd forintot lopott kriptovalutában.

Magyarországon szerencsére ilyet a szolgáltatók eljárásainak köszönhetően nem lehet eljátszani, azonban az Egyesült Államokban látszólag egyre nagyobb divat a SIM kártyák cseréivel végrehajtott lopás. Ennek az a lényege, hogy tolvaj valamilyen módon megszerzi az áldozatának egy pénzügyi szolgáltatásban (tipikusan netbankban) használt nevét és jelszavát, majd az illetőt megszemélyesítve kér egy csere SIM-kártyát a mobilszolgáltatójától. A SIM aktiválása után a tolvaj már be tud lépni az áldozat által használt pénzügyi szolgáltatás kezelőfelületére, és onnan pénzt tud elutalni, hiszen az ő mobiljára érkeznek meg az SMS-ben kiküldött biztonsági kódok.

Forrás: Photononstop/Nathan Alliard

Az USA történetében először most SIM-es csalásért valaki ténylegesen börtönbe kerül. A 20 éves Joel Ortiz megegyezett az őt vádló ügyésszel, így „csupán" 10 év letöltendő büntetésért cserébe bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Ortiz olyan 40 személytől körülbelül 5 millió dollár (1,38 milliárd forint) értékű kriptovalutát lopott a SIM-cserés csalási technikával.

Az ügyében eljáró bíró március 14-én fogja formálisan kihirdetni az ítéletet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!