Kártékony fotós appokat találtak a Google Play Áruházban

Vágólapra másolva!
29 olyan "szépségkamerás" alkalmazást találtak, amelyeket kártevővel fertőztek meg.
Vágólapra másolva!

A Trendo Micro biztonsági szakemberei 29 olyan „szépségkamerás" alkalmazást találtak a Google Play Áruházban, ami kártevőt tartalmazott. Ezek az appok elsősorban Ázsiában voltak népszerűek, és azt ígérték, hogy felturbózzák a szelfiket és a fotókat.

Ehelyett azonban teljes képernyős hirdetésekkel bombázták a felhasználókat, amint azok feloldották a képernyőzárolást. Az egyik reklám a megérintés hatására online pornós lejátszót is letöltött, ami még a kierőszakolt fizetés után sem indult el.

Forrás: mobilesyrup

Egyes appok adathalászatot is végeztek, és személyes információkat gyűjtöttek. Ehhez egyes programok hamis nyereményeket ígérték, és személyes adatok megadását kérték a győztestől. A többi app a fotó feltöltését kérte a képjavításhoz, valójában azonban egy hamis frissítési értesítést jelenített meg. Az appok célja az (is) volt, hogy begyűjtsék a képeket, amiket aztán hamis közösségi profilokhoz használtak fel.

Az appok törlése sem volt egyszerű, a telepítés után ugyanis eltűnt az ikonjuk. A Google mostanra szerencsére törölte a Play Áruházból az érintett programokat. A Trend Micro azt javasolja, mindig olvassuk el mások értékeléseit (bár ezek is lehetnek hamisnak).