Padlóra küldte a német versenyhivatal a Facebookot

Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját kísérik meghallgatásra az Egyesült Államok kongresszusa elé.
Vágólapra másolva!
A cég nem kombinálhatja a különböző forrásokból begyűjtött felhasználói információkat.
Vágólapra másolva!

Mostanra széles körben ismert tény, hogy a Facebook nem csak a közösségi portál böngészése és a mobilappjainak a használata közben figyeli a felhasználókat, hanem a weblapokba beágyazott facebookos gombokon át is követi őket az általános netezésük során. Sőt: nemrég kiderült, hogy a céghez nem köthető mobilalkalmazásokon keresztül is kaphat róluk információkat.

Mark Zuckerberg (A kép csak illusztráció) Forrás: The Australian

Németországban most alapos fenéken billentést kapott mindezek miatt a Facebook: az ország versenyhatósága szerint a felhasználók konkrét engedélye nélkül a vállalat nem gereblyézheti össze egyetlen adatkészletbe a különféle forrásokból róluk begyűjtött információkat, hogy például ezzel hatékonyabban profilozza őket a számukra relevánsabb hirdetések megjelenítése érdekében.

A cég gyűjthet többféle forrásból adatokat a facebookozókról, de a tudtuk és a jóváhagyásuk nélkül nem kombinálhatja az adatkészleteket.

A hatóság 12 hónapot adott a Facebooknak, hogy kidolgozza azokat a technikai megoldásokat, amelyek szükségesek a felhasználói hozzájárulások kéréséhez.

Sejthetően a Facebook nem ért egyet a döntéssel, méghozzá könnyen érthető okból: amennyiben a jövőben nem kombinálhatja az adatokat a német felhasználói jókora táboránál, akkor drámaian kevesebb információ áll majd a rendelkezésére az érintett facebookozókról.

Különösen az lenne káros számára, ha nem követhetné őket a Facebookon kívüli internetezés során, éppen ezért is minden a rendelkezésére álló jogi lehetőséggel él majd a hatóság döntésének a vitatása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!